Varför be mot Ka’ba?

Fråga:
Varför har Gud beordrat oss att be mot Kaba? Varför inte be i vilken riktning vi vill?

Svar:
I Guds Namn

Salam.

Det finns större anledning att tro på att det finns mycket mer bakom då Gud agerar ur Sin omfattande visdom. Sen kan alla bakomliggande orsaker som vi fått veta, genom Koranen och Ahl al-Bait(A) eller visar sig med tiden, inte behöva vara hela anledningen. Flera Koranverser talar om frågan och ger glimt av flera inverkande faktorer som delorsak, bl.a. denna del av en av verserna:

وَمَا جَعَلْنَا الْقِبْلَةَ الَّتِي كُنتَ عَلَيْهَا إِلاَّ لِنَعْلَمَ مَن يَتَّبِعُ الرَّسُولَ مِمَّن يَنقَلِبُ عَلَى عَقِبَيْهِ وَإِن كَانَتْ لَكَبِيرَةً إِلاَّ عَلَى الَّذِينَ هَدَى اللّهُ
”… och VI har inte låtit böneriktningen som du var på, utom för att veta vem som följer Sändebudet från vem som vänder ryggen; och det har varit förvisso stort utom för de vilka Gud väglett…” (den heliga Koranen 2:143)

Må Gud vägleda oss alla och påskynda hans ankomst inshaAllah!
Inkludera era syskon i era böner