IMAM SAJJAD(A)

Titlar: Zain al-’Abedin, Sajjad, Seyyed al-Sajedin.
Födelse: 5 sha’ban år 38 e. H. i Madina
Mor: Seyyeda Shahrbanu
Far: Imam Hossein(A)
Shahid: den 25 muharram år 95 e. H.
Begravd: Jannat al-Baqi i Medina.
Hans mor Seyyeda Shahrbanu dog 10 dagar efter Imam Ali Zain al-Abedin(A) födelse.
Imam var 22 år gammal, när tragedin i Karbala skedde. Han slogs i kedjor och ett halsband med inåtvända spikar sattes runt hans hals. Han togs tillfånga tillsammans med kvinnorna och barnen.

 

De visades upp på gatorna i alla städer mellan Karbala och Kufa och Damaskus (Sham). Elakheterna hindrade inte Imam från att säga sanningen.

 

Hans berömda predikan i centralmoskén i Damaskus inför Yazid är ett bevis på hans mod. Det enda sättet för Yazid att stoppa Imam från att säga mer, var att be muezzin (böneutroparen) att ropa ut azan och sedan sätta alla fångarna i fängelse. Men efter Imams predikan, utbröt upplopp i Damaskus
och det ledde till att Imam släpptes från fängelset efter ett år. Det första Imam gjorde när han blev fri, var att anordna en majlis (samling för att sörja) för Imam Hossein(A).
Innan de återvände till Madina besökte de martyrernasgravar i Karbala. Imam(A) fortsatte att predika Allahs budskap. Han spred det islamiska budskapet på tre sätt:

Genom bön

Hans förmåga till innerlig bön gav honom titeln Zain al-Abedin och Sajjad. Hans koncentration var sådan att han inte ens ryckte till, när han en gång blev biten av en orm, medan han bad. Varje gång han stod upp för wotho’, blev han blek i ansiktet och sade skakande: ”Vet du inför vem jag kommer att stå?”

 

Genom Sahifa al-Sajjadiyya

Det kallas också Zabur Ahl al-Bait. Det är en bok med dua, som Imam har skrivit och som svarar på alla teologiska och moraliska frågor.

 

Genom Majlis för Hossein(A)

Han höll det islamiska budskapet levande genom att ständigt påminna människorna om Muhammads(S) värderingar och ideal, som hans far hade gått i döden för. När Walid ärvde makten i Damaskus, förgiftade han Imam(A). I sitt testamente tog Imam(A) med ett råd, som han hade fått av Imam Hossein(A).”Förtryck aldrig den, som bara har Allah att lyssna på hans eller hennes klagan.” Han är begravd i Jannat al-Baqi.