Hudens sensoriska egenskaper enligt Koranen & dagens vetenskap

 

Människor var tidigare av uppfattningen att hela människokroppen är smärtkänslig, där hela dess in- och utsida kan känna av tillfogad smärta. Däremot, allteftersom vetenskapen om anatomi utvecklats, har det visats sig att det inte är kroppens alla organ som har förmågan att känna av smärta.
Genom många års forskning kring denna fråga upptäcktes det att huden fungerar likt en vaktpost – den känsliga barriären som skyddar kroppens inre organ från skada. Ett av de främsta bevisen är om en nål penetrerar människokroppen. När detta sker kommer smärta endast registreras när nålen perforerar själva huden. Men när nålen nått köttet inuti kroppens muskulatur kommer det inte längre att leda till någon smärta (vid muskeln eller benen). Då forskarna undersökte huden under mikroskop upptäckte de förekomsten av ett nätverk av nervsystem integrerat i huden. Detta nätverk utgörs av olika typer av nerver. Vissa av dessa nerver, som ligger tättpackade i huden, är känsliga för tryck, en del är känsliga för värme medan andra är känsliga för kyla.

hud

Nu för tiden undervisas det på akademisk nivå världen över att måttet på smärta mäts genom den grad huden drabbats av brännskada. Därför, om huden efter ett brandförlopp blir helt bränt, förlorar det sin smärtkänslighet. [1] Det finns många kliniska fall av tredje gradens brännskador (eller fjärde gradens brännskador) som visar att smärta inte längre kan kännas av när alla tre hudlager förbränts. Med andra ord, kommer det inte längre upplevas någon smärta av den drabbade personen om kroppen ändå fortsätter att brinna.

Inom medicin indelas brännskador i antingen tre, eller fyra grader där andra gradens brännskada kan indelas i två skalor. [1]

Första gradens brännskada Andra gradens brännskada Tredje gradens brännskada
sunburn_peeling skin_burn_2nd_degree skin_burn_3rd_degree
skin_burn_1st_degree_diagram skin_burn_2nd_degree_diagram skin_burn_3rd_degree_diagram
När överhuden förbränns, sker en första gradens brännskada, där patienten upplever en vanlig smärta. Det kan ta upp till sex dagar för skadan att läkas. [2, 3, 4] När överhuden och de översta delarna av läderhuden förbränts, uppstår en andra gradens brännskada, där patienten upplever en enorm smärta. Vid en sådan ytlig skada tar det 21 dagar att läkas. Om skadan däremot är djup kan läkandet ta upp till 35 dagar. [2, 3, 4] Om överhuden och hela läderhuden bränns, sker det en tredje gradens brännskada, där patienten upplever väldigt lite smärta eller ingen smärta alls, speciellt om skadan gått förbi underhuden till musklerna och benen. För små ytor hos sådana patienter kan det ta flera månader att läkas medan stora ytor kan behöva transplantation. [2, 3, 4]

tejasen

Den första personen som upptäckte detta med modern vetenskap var läkaren Professor Tejatat Tejasen (se bilden ovan) för över 40 år sedan. Han var ordföranden av institutionen för anatomi, från Chiang Mai universitetet i Thailand.

Sedan 1500 år tillbaka har den heliga Koranen hänvisat till denna särskilda sensoriska egenskap hos huden, vilket lyder i följande vers:

”Vi skall låta dem som påstår att Våra budskap är lögn brinna i denna eld – i den takt som deras hud förbränns, skall Vi ersätta den med ny hud, så att de får pröva straffet helt och fullt. Gud är allsmäktig, vis.” (Koranen, 4:56) [5]

När förnekarna kastas i helvetet på Domedagen bränner elden dem. Men när huden förbränns kommer den att ersättas av en ny hud så att de fortsätter känna av bestraffningen från elden. Detta tyder på Guds (Skaparens) kännedom om nervändarna i huden som ser till att smärta kan kännas av. [1]

 

Källor:

[1] http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/burns

[2] http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000030.htm

[3] Clinically oriented Anatomy, 5e upplaga, Keith L. Moore, Arthur F. Dalley, 2006 Lippincott Williams & Wilkins, sid. 14-15.

[4] http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-burns/basics/art-20056649

[5] http://www.maaref-foundation.com/english/library/quran/light/light_04/004/4_056.htm