Jag har en fråga ang böner hur skall kvinnan sitta ?

Fråga:
AlSalam Alykoum

Jag har en fråga ang böner (namaz/salat) hur skall kvinnan sitta? Hur skall hennes ben och fötter vara på bönmattan under bönen?
För att på bilder och video på internet är det män och de sitter inte som en kvinna ska göra … vore tacksam om ni hade en bild att visa det kan vara teckning eller foto på en figur eller en docka måste inte vara en flicka … så jag kan se.

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alayakum as-salam kära syster

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans vägledning och välsignelse!

Angående din fråga syster så, om du menar då man sitter under tashahhod-delen av bönen under andra eller sista rak’at (böneenhet), så ska kvinnor sitta precis på samma sätt som män ska. Om du kikar på minhijab.nu bannern – bilderna högst upp på sidan som ändras – så kommer det så småningom en bild på en kvinna som ber och en liten pojke som sitter bredvid henne; precis så ska man sitta och som du ser så är det exakt likadant som männen ska sitta eller som den lilla pojken sitter i det här fallet.

Om du istället menar under själva sojood (nedfallande med pannan på marken) så är det även då precis på samma sätt som män. Enda skillnaden är att det är mustahab (rekommenderat) för kvinnor att deras underarm ska sättas på marken men det är inget måste. Om du tittar på följande bild:

Sujood

så ser du att han är i sojood, så som händerna nuddar marken så kan även resten av underarmen fram till armbågen också sättas ner så det nuddar marken; men det är som sagt inget måste. Allmänt sett så kan man säga att det finns minimala skillnader för hur bönen ska utföras när det kommer till män respektive kvinnor och bönen ska utföras i stort sett på samma sätt utan några skillnader. En av få skillnader som är viktiga och som är ett måste för män är exempelvis att de måste hålla lite högre ljudnivå när de ber sobh (morgon), maghrib (skymning) respektive isha’ (kväll) bönerna så att de hörs tydligt medan kvinnor ska under alla böner be med låg röst och det är främst en dyrkansbefallning som Gud beordrat och som vi fått lära oss av Profeten(S). Det här är en av de främsta skillnaderna men för övrigt är det mesta exakt samma och det rör sig mer om mustahab (rekommenderade) skillnader än wajib (obligatoriska) så du kan be på vanligt sätt så att säga.

Vi hoppas att detta inshaAllah är svar på din fråga och att du ber och inte glömmer oss och alla syskon i din duaa och att Gud accepterar inshaAllah!

Må Gud vägleda, stärka och välsigna dig och oss alla till att utföra våra plikter i Hans väg på bästa möjliga sätt i följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syster
Den Väntades Vänner