Hur ber man? vilken del av salaten ska man tillägga nån sura

Fråga:
Selam alekum tack för allting,.. Jag vill ha bara lite svar till och jag hoppas att jag kan skriva igen nån gång. Jag fick länken från dig hur man ber men det var lite annorlunda bindersord och spelar det nån roll allså jag har försökt att sätta ihop men jag är rädd att jag kanske gör fel.
Snälla rätta till mig.

I roko jag säger subah rabi al azim wo bi hamde
Semi allah lemi hamde när jag sträker mig
I sezhde säger jag suhah rabi al ala wa behamde, sätter mig och
semi allah lemi hamde, estaferollahi rabbi  wa atubi ilahi

Andra fråga i vilken del av salaten ska man tillägga nån sura ex iklas,mm
I bönetidstabelen finn 6 bönetider men hur ber man salaten som är efter faqir Shuruq
Jag vet att man ska be fredagsbönen i moske men jag undrar om man kan be hemma och hur ber man fredagsbönen.

Jag undrar om det är haram att sminka sig. min man vill att jag sminkar mig och se fin ut när jag går ut med han.

Och en sak till har du nån sida att rekomendera för såna långa kläningar som man går ut med för jag har svårt med kläder.. Jag vet att du är en kille och du får ursäkat mig men jag är dåligt med att chata på dem sidordu har gett mig. Har försökt men det var svårt… tack broder Allah må hjälper dig. selam

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn
Salam syster,

Ni vet att ni alltid är välkommen med era frågor och vi är endast glada och tacksamma till Gud för Hans välsignelser och vägledning och må vi kunna vara till hjälp inshaAllah.

I roko’ (vi skriver det exakt så som man uttalar det): vid nerböjning – sobhan-a rabbi al-’adhim wa be hamdeh………. vid uppställning – Same’a Allah-o le man hamedah… Allah-o akbar…
I sojod: sobhan-a rabbi al-a’la wa behamdeh…… vid uppsittande – Allah-o akbar…… astaghfer-o-llah-a rabbi wa atob-o elayh……. Allah-o akbar…. andra sajda med samma thikr…
Gällande andra frågan; I de två första rok’at (böneenhet) ingår surah Hamd som första surah och är obligatorisk i båda. Vidare ska man läsa surah Ikhlas i någon av dessa två rok’at efter surah Hamd men man väljer om man vill läsa surah Ikhlas efter surah Hamd i båda rok’at eller läsa surah Ikhlas i en rok’at och läsa en annan surah (oftast någon av de kortare surorna brukar man välja som surah Asr, Nas, Falaq, Qadr, Kawthar…) i den andra. Alltså surah Hamd obligatorisk som första surah i båda rok’at och surah Ikhlas obligatorisk som andra surah i någon av de två första rak’at och valbar eller ersättlig som andra surah i den återstående rok’at.

Det är som vi nämnde tidigare 5 obligatoriska böner som gäller under ett dygn: salat Sobh eller Fajr, Thohr och Asr, Maghrib och ’Isha. Och som vi tidigare nämnde så finns det en viss bönetids period att utföra bönen under. När det gäller salat Sobh eller Fajr så utförs den mellan fajr-tiden och shoroq eller s.k. tolo’ (soluppgång). Och efter shoroq (soluppgång) så finns det ingen bön förrän vid middagstid då man ska be salat Thohr och sedan Asr och i vanlig ordning salat Maghrib vid solnedgången och efter det ’Isha.

När det gäller fredagsbönen så ingår det i den bl.a. två khotba som hålls av imam jama’a (böneledaren) och bl.a. därför kan man inte be den hemma som så.

Sminka sig är inte tillåtet ute då det är synbart för icke-mahram eftersom det räknas då som ”ziina” (förskönande) och drar även uppmärksamhet. Utöver det går Guds lag före allt annat. Men om din man tycker att du är fin i smink så är det tillåtet för dig att sminka dig hemma för honom då han är din mahram och man och med det har rätt till att alltid se dig i bästa och skönaste form. Varje kvinnas skönhet är för hennes man att njuta utav liksom varje mans skönhet är för hans fru att njuta av vilket också nämns med liknande beskrivning i den heliga Koranen. För övrigt så är en mening med hijab för muslimska kvinnor att de ska bemötas av utomstående som värdiga människor och inte endast kvinnor som är vackra utanpå – vi menar då hijab i dess vida innebörd som innefattar fromhet och blygsamhet och inte endast de yttre klädsplaggen som kallas hijab. Om ni är intresserade så hittar ni en hel del material och artiklar om detta på sidan minhijab.nu; bl.a. på förstasidan där hijab har förklarats en del och vidare i diverse artiklar och det ska inshaAllah läggas upp böcker kring ämnet snart också.

När det gäller sidor för kläder så finns det ett par länkar som lagts upp av några av systrarna på forumet på minhijab.nu bl.a. under kategorin ”diverse” och ämnet har diskuterats en del. Bl.a. har det angetts adresser till en och annan butik i några av de städer som olika systrar bor i och även hemsidor på nätet på svenska och engelska som man kan köpa online utav.

Kika där på det som skrivits och om du ändå inte hittar något så hör av dig till oss igen så försöker vi fixa det på annat sätt inshaAllah.

Och när det gäller sidorna och länkarna som du har fått, så känn dig inte tvungen att nödvändigtvis chatta själv. Många av dessa innehåller bl.a. en del läsvärda artiklar som du kan ta del av och för övrigt så kan du ta del av de diskussioner som förs på forumen genom att endast läsa till att börja med om du inte känner för att skriva själv ännu. Sedan så är du fri att skaffa dig ett eget användarnamn och konto om du känner för det men du är inte tvungen att skriva i alla fall och om du inte vill ha ett eget konto så kan du bara ta dig till sidan och som besökare ta del av inläggen; du väljer själv hur du vill göra!

Må Gud vägleda oss alla och hjälpa oss att följa Hans stig genom efterföljandet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!
Inkludera oss i era böner kära syskon