Vart kan jag få tag på Imam Alis turba…

Fråga:
Salam, vill bara fråga om vart kan jag få tag på Imam Alis turba?Som man kan lägga pannan på den när man ber.

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam syster,

När det gäller turba så är det främst turbat-Karbala som är mest känd och använt, eftersom Karbala är heligt mark och dess jord högst välsignad i välsignelsen av vår älskade Profets(S) dotterson Imam Hossein(A) som är begraven där, och med det högst rekommenderad att be på. Däremot så är inte turba från andra platser lika kända och eftersökta, utan man söker oftast för turbat-Karbala. Det finns säkert turba från Najaf också där vår älskade Imam Ali Ameer al-Mo’menin är begraven men om man åker till najaf så finner man ändå att det ropas efter turbat-Karbala. Så det går säkert att hitta men inte på samma sätt som trubat-Karbala. Det finns även turba från Mashhad – Imam Ridhas begravningsplats o.s.v. I själva verket är turba endast rent jord som man utformat för att lättare kunna ta med sig så vilket rent otvingad jord (alltså inte någons egendom som har något emot att man tar jorden för då får man inte) som helst går bra, men som sagt så är turbat-Karbala rekommenderat och välsignad.

Var ni skulle kunna få tag på någon av de här beror lite på; det går i för sig att be någon som åker till Irak att ta med sig och det brukar folk göra och dela ut som en välsignelse och present, men om ni inte har någon turba nu och behöver så kan tänkas att om ni tar er till närmaste Hosseinia eller Moskéförsamling – om ni känner till några i närheten beroende på vilken stad ni bor i? – och ber av någon ansvarig där att få en eller ett par så har de nog säkert inte något emot det och många människor tar med sig många extra och delar ut så det finns säkert. Skulle allt detta inte vara möjligt så är det bara att skicka er adress så skickar vi några till er med posten; det går alldeles utmärkt.

Må Gud vägleda och stärka och välsigna oss alla till att ta emot Hans vägledning och följa Hans väg i följet och välsignelsen av vår älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i era böner kära syskon

PS. ni kan läsa mer om Profeten(S) och Ahl al-Bait(A) på: www.islamportalen.se