Abort? är den tillåten? 2-dödsstraff? är den tillåten?

Fråga
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتة jag har ett arbete om religioner och då fick bästa val, jag ska skriva om Shia Muslimer. då fick ja några frågor som jag kunde inte svara på: 1-abort? är den tillåten? 2-dödsstraff? är den tillåten, och varför och varför inte om detä är inte tillåten? va snälla och svara så fort som möjligt! hoppas att ni kan svara inom Alsaid al-sistanis åsikter وفقكم الله لكل خير

Svar
I Gud den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh kära syskon

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland en av de största; välsignelsen av vägledning!

I fråga om abort så ser du nedan en översatt fatwa (rättsutlåtande) från bl.a. Seyyed Sistani(HA):
Det är otillåtet (haram) att få abort även oäkta foster. Modern i fråga skall be Gud uppriktigt om förlåtelse och ångra sina synder (tawba) och istiqfar och läsa Koran och åkallelse under sin graviditet för att påverka barnets själ positivt. (Seyyed S. Shirazi)

Det är tillåtet ENDAST om kvinnans/tjejens liv hotas samt fostret är mindre än fyra månader och då måste hon betala blodspengar (diyyeh) till statskassan (bait ulmal). (Ayatollah Makarem Shirazi)

Det är inte tillåtet. (Imam Khomeini, Seyyed Khamenei, Seyyed Sistani)
I fråga om dödsstraff; qisas (vedergällningsstraff) är en lag i religionen som gäller vid bl.a. fall då ett liv berövats. Det är helt beroende på typ av fall och omständigheter m.m. som prövas via domstol där domen kan komma att bli qisas och då har närmaste anhöriga rätt att begära dess verkställning eller förlåta. Alltså finns själva konceptet som också återges i den heliga Koranen:

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِصَاصُ فِي الْقَتْلَى الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَالْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَالأُنثَى بِالأُنثَى فَمَنْ عُفِيَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَيْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَأَدَاء إِلَيْهِ بِإِحْسَانٍ ذَلِكَ تَخْفِيفٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَرَحْمَةٌ فَمَنِ اعْتَدَى بَعْدَ ذَلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ

وَلَكُمْ فِي الْقِصَاصِ حَيَاةٌ يَاْ أُولِيْ الأَلْبَابِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

”TROENDE! I fall av blodsutgjutelse skall [regeln om] rättvis vedergällning gälla för er: den frie mannen [skall stå till svars] för [dråp på] en fri man, slaven för [dråp på] en slav, kvinnan för [dråp på] en kvinna. Och om en broder till honom vill efterskänka en del [av gärningsmannens skuld], skall en uppgörelse ingås i vederbörliga former och frågan om erläggande av skadestånd lösas i godo. Denna [regel] är en nåd från er Herre för att lätta era bördor. Den som hädanefter bryter lagen har därför ett plågsamt straff att vänta. * I [stadgandet om] rättvis vedergällning har ni fått [ett skydd för ert] liv; [lägg märke till detta] ni som har förstånd! – Kanske fruktar ni [och tackar] Gud.” (Den heliga Koranen 2:178-179)

Sedan hur det döms till detta är något som sker via domstol i det muslimska landet som sagt. Sedan beroende på landets civila lagar kan det förekomma dödstraff i samband med vissa kriminella handlingar som exempelvis droglangning som indirekt berövar många liv. Detta är mer allmänt om det kan te sig men för att få ett säkra svar i from av en fatwa (rättsutlåtande) som du också efterfrågar, rekommenderar vi att du ställer frågan, konkret och tydligt formulerat, till din marji’ för att inshaAllah få komplettare svar.

Som sagt; se detta som ett allmänt svar som kan vara ett hjälp på vägen i din efterforskning och forstätt genom att via din marji’ få reda på mer.

Må Gud vägleda och välsigna dig och oss alla till större förståelse och insikt i Hans religion och dess följe i det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner
Den Väntades Vänner