Fråga:
Salam aleikom
Jag tänkte höra om ni kan beskriva utförligt om det inte är för mycket begärt exakt hur man ska viska i barnets öra när det föds. Jag och min man kan ju trosbekännelsen men vet att man ska göra vissa andra saker och säga andra saker i både höger och vänster öra, så om ni kan skriva utförligt hur vi ska göra och vad vi ska säga i vilket öra så är jag mycket tacksam. Jag kommer få barn om mindre än en månad och är lite sent ute känns det som.
Tack på förhand
Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn
Salam kära syster och även broder,
Först av allt tackar vi Gud för att har skänkt er syskon denna tro och väglett er till att söka det goda och förbereda för er snart anlända gudagåva på bästa möjliga sätt.
Azan (böneutrop) och iqamah (liknar böneutropet och rekommenderat som en handling inför bön) reciteras så snart som möjligt efter att barnet är fött. Det är rekommenderat att göra detta omedelbart efter födelsen, men om det av någon anledning försenas, är det fortfarande giltigt att göra det senare.
Azan i höger öra:
Azan ska reciteras i barnets högra öra först. Detta görs på samma sätt som det vanliga böneutropet:
الله أكبر، الله أكبر الله أكبر، الله أكبر أشهد أن لا إله إلا الله أشهد أن لا إله إلا الله أشهد أن محمداً رسول الله أشهد أن محمداً رسول الله أشهد أن علياً ولي الله أشهد أن علياً ولي الله حي على الصلاة حي على الصلاة حي على الفلاح حي على الفلاح حي على خير العمل حي على خير العمل الله أكبر، الله أكبر لا إله إلا الله
Iqamah i vänster öra:
Efter azan ska iqamah reciteras i barnets vänstra öra. Texten för iqamah är nästan densamma som azan men med vissa tillägg:
الله أكبر، الله أكبر أشهد أن لا إله إلا الله أشهد أن لا إله إلا الله أشهد أن محمداً رسول الله أشهد أن محمداً رسول الله أشهد أن علياً ولي الله أشهد أن علياً ولي الله حي على الصلاة حي على الصلاة حي على الفلاح حي على الفلاح حي على خير العمل حي على خير العمل قد قامت الصلاة قد قامت الصلاة الله أكبر، الله أكبر لا إله إلا الله
Detta är av Profetens(S) sunnah (tradition) och ser till att det första barnets får höra är Guds namn och vittnesmålet att det inte finns någon gudom utom Gud (Allah(SWT)) och att Profeten Mohammad(S) är hans sändebud. Det brukar vara barnets pappa som utför denna handling men det kan även utföras av andra närstående – det är upp till er och självklart är det en ära för vem som än får utföra det så vi rekommenderar vår broder att försöka dämpa sin nervositet som nyblivna pappor drabbas av och verkligen utföra detta med koncentration och känsla!
Många brukar även passa på att be för barnets hälsa och välgång och som alla speciella högtidliga tidpunkter och känslogripande händelser i människans liv så riktas hjärtat mer mot Gud och är man uppmärksam så försöker man ta tillfället i akt och be uppriktigt till Gud om allt och för alla. Samma gäller vid förlossningen då sinnena skärps på ett sätt och uppriktigheten är koncentrerad. Något annat som är väldigt viktigt är barnets namn vilket enligt en hadith är en av barnets tre rättigheter och med en av föräldrarnas skyldigheter mot barnet; nämligen att namnge sitt barn med ett gott namn, ett namn att bära med stolthet så var väldigt noga med detta. Tiden för namngivande är inget givet men det får gärna ske tidigast möjligt.
Dessa var några punkter kring detta i korthet; ni får gärna höra av er och meddela om svaren räckt och varit tydliga och givetvis om ni har andra frågor så försöker vi besvara så gott vi kan med Guds hjälp inshaAllah.
Må Gud inshaAllah välsigna den lilla själens anländande till den värld och må Han hjälpa er att lyckas att bära detta ansvar och må Han vägleda oss alla och välsigna oss med Sitt välbehag och skänka oss all lycka i denna värld och Nästa i följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah.
Inkludera oss i era böner kära syskon i dessa stämfyllda väntans stunder