Att berätta för sin familj att man har blivit muslim

Att berätta för sin familj att man gjort valet att bli muslim och nu ska följa Islam kan kännas tungt, nervöst och som ett stort hinder. Vissa kan känna att det nästintill är ohanterligt medan andra tycker det inte är någon stor sak. Det beror mycket på hur ens familjeförhållanden ser ut, vad de har för tro, hur öppen man är att tala om existentiella saker och mycket, mycket mer.

Först och främst är det viktigt att låta familjen vara med från början. Ju tidigare man berättar för dem om sin nyfunna tro desto större är chansen att de känner sig respekterade och chocken som kan komma kan verka lite lättare för dem. Det man kan göra är att förbereda dem lite försiktigt. Börja med att då och då prata om religion. Nämn en vacker surah i Koranen, påpeka hur vacker Gud har skapat naturen, hur tacksam man borde vara för att man har osv. Man får också jobba med det man har. Har man en kristen familj kan man börja prata om likheter som finns i Bibeln och Koranen, prata om Jesus och hur mycket gott han gjort, uttryck beundran över Jesus moder Maryam för hennes Gudsfruktan och blygsamma slöja. Har man ateister i familjen kan man alltid jobba med den moraliska och humana biten. Att alla människor är lika mycket värda oavsett hudfärg, religion, utseende osv. Tala om hur kvinnor objektifieras i detta samhälle och hur vidrigt detta är, att kvinnan blivit ett sexobjekt är avskyvärt. Flik in att du gillar blygsamma kläder och att de är bekvämare. Ta upp hur skönt det skulle vara om badhus fanns könsuppdelat, många fler än man tror håller med för det är obekvämt att beblandas nästintill naken med motsatta könet på det sättet. Man kan också tala om rättvisa, och ta upp Imam Husseins(AS) kamp mot förtryck och tyranni. Det finns alltid något man har gemensamt. Försök hitta det och bygg grunden utifrån det. Börja smått visa ditt intresse för Islam, berätta något du lärt av Islam i föreläsning eller läst.

När det är dags att berätta för sin familj att man gjort ett val att följa Islam är det klokt att göra det öga mot öga, ifall man har den möjligheten. Berätta från ditt hjärta varför du valt Islam, varför det är ditt val och hur det känns för dig. Utgå ifrån dig själv, det är alltid det enklaste. Förbered kanske något mentalt innan så du vet vad du ska säga. Var också beredd på tappade hakor, häpna miner, pinsam tystnad och många frågor. Det är givetvis väldigt olika hur ens familj reagerar. De kan bli allt från förvånad och nyfiken till ledsen och besviken eller t.o.m. rent ut sagt förbannad. Man får vara beredd på det mesta helt enkelt. Man känner sin familj bäst själv och kan många gånger ana deras kommande reaktion, därför är det bra att förbereda dem lite innan.

Känns det jobbigt och tungt finns alltid Allah(swt). Be till Honom at han underlättar, be om styrka och mod. Men var beredd på att det är ett test från Gud, han kan sätta dig i sådana jobbiga situationer just för att stärka dig. Se det som en utmaning, det blir lättare då! Och det kommer kännas bättre efteråt, som att man släppt några tyngder, även om deras reaktion inte är den mest positiva. Kom också ihåg att du inte är ensam, förutom Gud har du dina syskon i tron. Vi är massvis med konvertiter världen över, sök dig till andra troende och be om tips, stöd, idéer och framförallt duaa.

In shaa Allah är detta till någon hjälp för någon där ute.

k