Steget att ta på sig slöjan

Den omtalade slöjan. En vacker obligation från vår Skapare för att skydda och bevara oss. Trots allt vackra slöjan står för kan det vara svårt att just ta det där steget. Det innebär så mycket mer än en tygbit på huvudet.

Det är viktigt att veta varför man bär slöja så att man gör det av självrespekt, underkastelse och kärlek. Läs tidigt på i början om vad det står om slöjan i Koranen, lyssna på föreläsningar, andra konvertiters historier om deras steg att börja med slöja och läs om våra Islamska förebilder så som Maryam, Khadija, Fatimah Zahra, Zainab m.fl. Gör sedan ett val, bestäm dig. Tänk att slöjan är någonting du vill stå upp för. Någonting du älskar och vill visa hela världen at du är muslim, visa att du är stolt. Eller se det som en prövning om det trots allt det goda den tillför känns tungt av någon anledning. Gör det för kärlek och underkastelse till Den som håller dig vid liv dag ut och dag in.

Många som tvekar med att ta på slöjan håller tillbaka p.g.a. rädsla för vad andra ska tycka. Kommer jag få jobb nu? Vad ska min familj säga? Kan jag gå ut bland folk utan att någon svär åt mig eller tittar snett? Man börjar fantisera om olika scenarion som kan uppstå och så fegar man ur i sista stund. Våga utmana dig själv! Och kom ihåg, ta det steg för steg. Vi är alla olika och har svårt för olika saker. Du behöver inte första dagen ta en svart abaya till din slöja, då kan det många gånger bli alltför stor förändring vilket i sin tur gör att man snabbt tar av den. Ett tips är att börja med att ta alltmer långärmade tröjor, lite längre koftor, vidare tröjor och byxor, tunikor osv. Då känns det inte lika mäktigt att börja med slöjan som täcker håret sedan. Det faller sig mer naturligt då man, in shaa Allah, snabbt märker hur skönt och befriande det är att täcka sin kropp.

Oro dig inte så mycket för saker som kan hända p.g.a. av din slöja. Börja inte skena iväg i fantasierna om värsta scenario hela tiden. Försök att lägga din tillit till din Skapare som ordinerat slöjan för dig. Och skulle du möta motgångar, se det som prövningar! Ett inre jihad! Allahu akbar! Du är heller inte ensam, vi är miljontals slöjbärande världen över, sök stöd hos andra systrar.

In shaa Allah är detta till någon hjälp för någon där ute.