Min väg till Islam – Syster Zainab

Fred vare med er!

Jag vet knappt vart jag ska börja, det finns så mycket att berätta om mitt val att följa Islam. Ska här försöka återge hur min resa började och varför jag gjorde detta val. Kanske det är till glädje och hjälp för någon annan. InshaAllah.

Bismillah. Jag är uppvuxen i en kristen familj och har alltid haft en stark tro på Gud och sedan barnsben fruktat och tillbett Honom. Jag kan dock inte minnas att jag som barn bad till Jesus(fvmh) utan jag bad till Gud. Det föll sig inte naturligt att tillbe någon annan. I gymnasiet tappade jag mycket av min tro, inte direkt på Gud, men på Kristendomen. Jag umgicks vid den tiden mest bara med ateister och agnostiker, vilket tyvärr påverkade min tro negativt trots en troende familj. När vi på gymnasiet hade religionskunskap lärde jag mig saker om Kristendomen som jag dels inte visste och dels inte reflekterat över tidigare. Jag blev så besviken och tappade totalt bort mig då jag insåg sanningen om min dåvarande religion. Jag kände att jag inte kunde acceptera att Gud hade en son och treenigheten lät inte logisk alls. Gud som tre men samtidigt en, har en son men ändå är det Gud fast i olika skepnader. Otroligt förvirrande och inte något jag kände att jag kunde stå för.

Under denna tid träffade jag en muslim som berättade för mig om Islam. Tyvärr lyssnade jag inte utan kom bara med kyliga kommentarer och välde ur mig mina fördomar. Lyssnade inte ens på motargumenten utan slog genast dövörat till. Det tog ett tag men när jag faktiskt lyssnade på svaren började jag sakta men säkert intressera mig mer och mer för Islam. Och framförallt märkte jag att jag försvarade religionen i olika sammanhang. Det var dock inte förrän jag började på Universitet som jag verkligen började intressera mig för Islam. Allt började med att jag såg en video på internet där en kristen kvinna berättade om varför hon bar slöja. När jag lyssnade på henne var det som om en nyckel vreds om i mitt hjärta och jag förstod innebörden av slöjan. Hon talade om dess skydd, blygsamhet och att hon ville bestämma vem som ser vad och hur mycket av hennes kropp. Jag blev så otroligt glad och ville börja bära slöja på en gång. Jag minns att jag tänkte”det spelar ingen roll om jag fortsätter vara kristen eller blir muslim, jag ska iallafall bära slöja”. För mig var det alltså så att jag fann kärlek till slöjan innan jag fann Islam. Jag skulle även säga att förståelsen av slöjan öppnade dörren för mig in till Islam. Genom den kristna kvinnans video kom jag in på fler kvinnors videor och deras historia om varför de vill bära slöja och jag kunde identifiera mig med dem.

Vidare genom dessa ”hijab-videor” kom jag in på islamiska videor och jag lyssnade på massvis med olika föreläsningar om Islam och tron började snabbt växa fram. Jag läste ett flertal böcker om Islam och beställde hem Koranens budskap(svenska översättningen) och satt med både Bibeln och Koranen och kollade upp om saker och ting stämde som jag hört och läst. Jag kollade inte bara på muslimers argument, utan sökte även efter vad andra religioner sa, framförallt Kristendomen. Jag fann dock att Islam hade alla de logiska svaren och medan andra religioner inte kändes komplett gjorde Islam det. Det kändes helt enkelt rätt för mig. Och tillslut insåg jag attjag faktiskt tror på islam och kände en stark vilja att vilja leva ut min tro. Tänkte att jag inte kan leva som andra vill att jag ska leva utan måste följa mitt hjärta. Gå min väg. Kan utan tvekan säga att dagen då jag konverterade var den bästa dagen i mitt liv, jag har aldrig varit så lycklig. Alhamdulillah.

För att nämna något som var avgörande för mig i mitt letande av den rätta religionen var det synen på Gud. I beskrivningen av när jorden skapades visas detta tydligt. Det kan man säga var ett ögonöppnande i mitt fall då Koranen tydligt visar Gud som den Allsmäktige medan Bibeln tycks ge Gud mänskliga attribut.

”Den sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt verk, och han vilade på den sjunde dagen efter allt han hade gjort.” (1 Mos 2:2)

”Vi har helt visst skapat himlarna och jorden och allt som finns däremellan under sex dagar – och detta tröttade oss inte.” (Koranen 50:38)

Islam medför även ett positivt tänkande och en förståelse för hela livet. Jag vet inte hur jag ska förklara det bättre än att det känns som jag har hittat meningen med livet och ser allt på ett annat sätt nu. Jag ser hur vacker och underbar naturen är, jag kan acceptera allt som händer oavsett bra och dåliga saker för jag vet att Gud har en plan för mig, jag ser även hur materialismen har fastnat i människors hjärtan på icke-troende och i motsats till dagens samhälle inser jag mer och mer att Islam är den perfekta religionen som alla skulle må bra av att följa. Men vi har också en fri vilja och jag kan endast be till Gud att vägleda alla vilsna själar.

Allt gott, inshaAllah!

// Syster Zainab