Min väg till islam – Syster Sakinah 

När jag växte upp bodde jag i ett medelklassområde i en medelstor stad i södra Sverige. Det fanns inte speciellt mycket muslimer där och jag kan inte komma ihåg att jag islam eller muslimer var någon del av mitt liv innan jag började gymnasiet med undantag att islam berördes kort på religionstimmarna i skolan.

När jag började i gymnasiet hamnade jag i en mer mångkulturell miljö och mina nära vänner kom från olika länder och många var muslimer. De var dock inte speciellt praktiserande utan hade snarare en muslimsk identitet.  Efter att jag tog studenten följde jag med en nära väninna och hennes familj till Iran. Under resan till Iran besökte vi den åttonde imamens grav i Mashhad och för mig blev det en omvälvande och livsavgörande händelse.  Jag hade tidigare betraktad mig som en andlig person och att välja en speciefik religion hade känts onödigt.  Efter besöket i Mashhad ändrade jag radikalt uppfattning och bestämde mig för att konvertera till islam. Jag var ganska bestämd med det men inte direkt speciellt glad eftersom jag tyckte att islam hade mycket regler och skulle begränsa mitt liv. Det kändes dock på något sätt som det enda jag kunde göra. Som när du vet något och du inte kan tvinga dig själv att glömma det och fortsätta som tidigare.

När jag kom tillbaka till Sverige pratade jag enbart med två personer om mitt beslut, min dåvarande bästa vän och min kusin. Båda gav mig rådet av avvakta och inte göra något förhastat. Jag tog det rådet till mig och började lära mig mer om islam. Den första boken jag läste var ”Vems islam” av doktor Mohamed Fazlhashemi.  När jag läste den stod det klart för mig att islam över tid betraktat olika frågor olika. Detta har gett mig kunskap och självförtroende att själv söka kunskap och ifrågasätta information jag fått som inte låtit rimligt. Jag hade också förmånen att ha två praktiserande vänner som jag kunde ställa i stort sätt vilka frågor som helst till, vilket jag också gjorde. För mig är det viktigt att kunna ifrågasätta och reflektera och det gjorde jag verkligen. Jag började också fasta under Ramadan och lärde mig be.

Under åren som gick tog jag stegvis till mig islam och lärde mig allt mer. Fyra år efter att jag varit i Mashhad tog jag äntligen steget och konverterade. Jag läste en grundkurs i islamologi på universitetet och skaffade mig ett större umgänge praktiserande muslimer. Idag åtta år efter min konvertering känner jag mig helt tillfreds med mitt liv och mitt beslut. Jag är glad och tacksam över att jag fått möjligheten till detta och att jag gick min egna krokiga väg.