E-nummer
Vi lever idag i ett konsumentsamhälle, där fokus tyvärr förflyttats från familjen till arbetet. Samhället har blivit mer stressigt och tidsbristen har lett till att matvaruhandeln med åren blivit mer och mer industrialiserad. Idag ser vi att många produkter är fullproppade med ingredienser där de flesta av dessa är helt okända för den vanliga individen. Dessutom har ingredienserna blivit ersatta med kodade nummer, så kallade E-nummer. Detta ställer oss muslimer inför ett problem. Kan vi vara säkra på att produkterna vi konsumerar verkligen är tillåtna (halal)? Vad säger våra rättslärda? Vi på Den Väntades Vänner har därför beslutat att ta oss an denna utmaning att kartlägga de olika produkter som finns ute i den vardagliga handeln, med syftet att finna svar på vad som är tillåtet (halal) respektive otillåtet (haram). Under denna kartläggning kommer främst E-nummer av animaliskt ursprung att granskas. Diverse olika företag kommer att kontaktas angående deras ingredienser och resultatet kommer sedan att publiceras på denna sida.
E-NUMMER
I tabellen kan man se de ämnen med motsvarande E-nummer som har eller kan ha animaliskt ursprung. Ämnena kan i innehållsförteckningen benämnas via dess motsvarande E-nummer eller med dess namn, och därför finns båda dessa med i tabellen.
Under kolumnen Haram (otillåten) har man angett de ämnen som är av animaliskt ursprung, och därmed otillåtna att förtära. Vad gäller Ihtiyat (försiktighet) så har man angett de ämnen som möjligen kan vara av animaliskt ursprung, men som också kan vara av icke-animaliskt ursprung. Observera att det finns ämnen som kan vara av alkoholiskt ursprung och som ibland kan utvinnas syntetiskt, men som man inte vet om detta inträffat. Därför är även dessa ämnen satta som Ihtiyat.
NUMMER | NAMN | FUNKTION | FRAMSTÄLLNING | HARAM (OTILLÅTEN) | IHTIYAT (FÖRSIKTIGHET) |
E 120 | Karmin/karminsyra | Färgämne som ger röd kulör | Extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen. | Ja | |
E 260 | Ättiksyra | Konserveringsmedel som hämtar tillväxt av många bakterier. Även surhetsreglerande. | Framställs antingen syntetiskt eller genom jäsning av alkohol. (Förekommer naturligt.) | Ja | |
E 261 | Kaliumacetat | Konserveringsmedel som hämtar tillväxt av många bakterier. Även surhetsreglerande. | Acetat av ättiksyra (E260) | Ja | |
E 262 | Natriumacetat, natriumväteacetat | Konserveringsmedel som hämtar tillväxt av många bakterier. Även surhetsreglerande. | Acetat av ättiksyra (E260) | Ja | |
E 263 | Kalciumacetat | Konserveringsmedel som hämtar tillväxt av många bakterier. Även surhetsreglerande. | Acetat av ättiksyra (E260) | Ja | |
E 304 | Askorbylpalmitat, askorbylstearat | Antioxidationsmedel | Framställs från L-askorbinsyra och palmitinsyra eller stearinsyra, vilka är fettsyror som kan vara tillverkade av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 322 | Lecitin | Antioxidationsmedel, kan också användas som emulgeringsmedel | Utvinns främst ur sojabönor. Förekommer naturligt i alla celler, i stor mängd i äggula, ur vilken det också kan utvinnas. Kan även tillverkas av animaliskt fett. | Ja | |
E 422 | Glycerol | Konsistensmedel | Framställs ofta ur fett från växter och djur, t.ex. gris, men kan också framställas syntetiskt. Produktion av glycerol från rent vegetabilisk olja sker i liten skala. | Ja | |
E 431 | Polyoxietylenstearat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt genom reaktion mellan etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan var tillverkad av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 432 | Polyoxietylensorbitanmonolaurat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt genom reaktion mellan etylenoxid och stearinsyra, som är en fettsyra som kan vara tillverkad av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 433 | Polyoxietylensorbitanmonooleat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol (E 420), fettsyror (E 570) och etylenoxid. Fettsyrorna kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 434 | Polyoxietylensorbitanmonopalmitat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol (E 420), fettsyror (E 570) och etylenoxid. Fettsyrorna kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 435 | Polyoxietylensorbitanmonostearat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol (E 420), fettsyror (E 570) och etylenoxid. Fettsyrorna kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 436 | Polyoxietylensorbitantristearat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt genom reaktion mellan sorbitol (E 420), fettsyror (E 570) och etylenoxid. Fettsyrorna kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 445 | Glycerolestrar av trähartser | Stabiliseringsmedel | Framställs syntetiskt av harts från barrträd och glycerol (E 422), som kan vara tillverkat av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 470 a | Natrium-, kaliumoch kalciumsalter av fettsyror | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs från fettsyror (E 570), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 470 b | Magnesiumsalter av fettsyror | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs från fettsyror (E 570), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 471 | Mono- och diglycerider av fettsyror | Emulgeringsmedel | Framställs av fetter och oljor eller av glycerol (E 422) och fettsyror (E 570). Både fetter och fettsyror kan komma från djur, t. ex. gris, men kan även vara vegetabiliskt. | Ja | |
E 472 a | Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar | Emulgeringsmedel | Framställs av ättiksyra (E 260) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 472 b | Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar | Emulgeringsmedel | Framställs av ättiksyra (E 260) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 472 c | Mono- och diglyceriders citronsyraestrar | Emulgeringsmedel | Framställs av ättiksyra (E 260) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 472 d | Mono- och diglyceriders vinsyraestrar | Emulgeringsmedel | Framställs av ättiksyra (E 260) eller vinsyra (E 334) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 472 e | Mono- och diglyceriders mono- och diacetylvinsyraestrar | Emulgeringsmedel | Framställs av ättiksyra (E 260) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t.ex. gris. | Ja | |
E 472 f | Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider | Emulgeringsmedel | Framställs av ättiksyra (E 260) eller vinsyra (E 334) och mono- och diglycerider (E 471), som kan vara tillverkade av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 473 | Sackarosestrar av fettsyror | Emulgerings- och stabiliseringsmedel | Framställs syntetiskt genom förening av socker och fettsyror (E 570), vilka kan vara framställda av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 474 | Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror | Emulgerings- och stabiliseringsmedel | Framställs syntetiskt genom förening av socker och fettsyror (E 570), vilka kan vara framställda av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 475 | Polyglycerolestrar av fettsyror | Emulgerings- och stabiliseringsmedel | Framställs av glycerol (E 422) och fettsyror (E 570), som kan vara framställda av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 476 | Polyglycerolpolyricinoleat | Emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av ricinolja och glycerol (E 422). Glycerol kan vara framställt av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 477 | 1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror | Emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av propan-1,2- diol (E 1520) och fettsyror (E 570), vilka kan vara framställda av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 479 b | Termiskt oxiderad sojabönsolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror | Emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av sojaolja och glycerider (E 472). Glyceriderna kan komma från fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 481 | Natriumstearoyl-2- laktylat | Emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av mjölksyra (E 270) och fettsyran stearinsyra (se E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 482 | Kalciumstearoyl-2- laktylat | Emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av mjölksyra (E 270) och fettsyran stearinsyra (se E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 483 | Stearyltartrat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel Bakfrämjande egenskaper | Framställs syntetiskt av vinsyra (E 334) och fettsyran stearinsyra (se E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 491 | Sorbitanmonostearat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 492 | Sorbitantristearat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran stearinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 493 | Sorbitanmonolaurat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran laurinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 494 | Sorbitanmonooleat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran oljesyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 495 | Sorbitanmonopalmitat | Stabiliserings- och emulgeringsmedel | Framställs syntetiskt av sorbitol (E 420) och fettsyran palmitinsyra (E 570), vilken kan vara tillverkad av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 570 | Fettsyror | Klumpförebyggande medel | Framställs av fett, ibland av djurfett (t.ex. gris). Fett består av fettsyror och glycerol (E 422). De vanligastefettsyrorna är stearinsyra, palmitinsyra,oljesyra och myristinsyra. | Ja | |
E 630 | Inosinsyra | Smakförstärkare | Framställs syntetiskt, av jästextrakt eller av animaliskt material. Förekommer naturligt i bl. a. kött. | Ja | |
E 631 | Dinatriuminosinat | Smakförstärkelse | Syntetiskt framställt salt av inosinsyra (E 630). Kan alltså ha animaliskt ursprung. | Ja | |
E 632 | Dikaliuminosinat | Smakförstärkelse | Syntetiskt framställt salt av inosinsyra (E 630). Kan alltså ha animaliskt ursprung. | Ja | |
E 633 | Kalciuminosinat | Smakförstärkelse | Syntetiskt framställt salt av inosinsyra (E 630). Kan alltså ha animaliskt ursprung. | Ja | |
E 634 | Kalcium-5′-ribonukleotider | Smakförstärkelse | Syntetiskt framställt salt av någon avnukleinsyrorna (E 626 och E 630). | Ja | |
E 635 | Dinatrium-5′-ribonukleotider | Smakförstärkelse | Syntetiskt framställt salt av någon av nukleinsyrorna (E 626 och E 630). | Ja | |
E 904 | Shellack | Ytbehandlingsmedel | Sekret från den indiska lacksköldlusen. | Ja | |
E 920 | L-cystein | Mjölbehandlingsmedel | Naturligt förekommande aminosyra, som kan framställas av hår och fjädrar från djur. | Ja | |
E 1517 | Glyceryldiacetat | Bärare för aromämnen | Framställs syntetiskt av ättiksyra (E260) och glycerol (E 422). Glycerol kan vara tillverkat av fett från djur, t. ex. gris. | Ja | |
E 1518 | Glyceryltriacetat | Bärare för andra tillsatser | Även ytbehandlingsmedel. – Framställs syntetiskt av ättiksyra (E260) och glycerol (E 422). Glycerol kan vara tillverkat av fett från djur, t. ex. gris. | Ja |
De lärdas åsikter beträffande ovanstående E-nummer är enligt nedan:
”De ämnen vars ursprung inte är tydliga och klara för en kan användas men det vore bäst att beakta försiktighetsprincipen (ihtiyat). De ämnen som man vet är ursprungligen från den animaliska kategorin får inte användas.” [Ayatollah Makarem Shirazi, Seyyed S. Shirazi]
”De ämnen vars ursprung inte är tydliga och klara för en kan användas, men de ämnen som man vet är ursprungligen från den animaliska kategorin får inte användas. Dock behöver man inte studera sig fram om livsmedel innehållande de ämnen som ursprungligen kan hämtas från både animaliska och icke-animaliska källor, utan det är endast när man blir medveten om dess ursprung som man inte skall använda sig av dem.” [Seyyed Sistani]