En fråga angående böntider

Fråga:
Saalaam Alykoum kära systrar
Jag har en fråga angående böntider. När blir en bön för senad och måste göras som ’qaadaah’ ?
Exempel på bönetider pappert står det att Maghrib och Ishaa börjar kl: 16.00 om jag börjar be dessa 30 min efter utsatt tid alltså kl 16.30 eller kl 16.10 eller 16.15 osv är jag då försenad och måste be sk ’qaadaah’? Och gäller samma sak för alla andra böner som fajr, Zuhr och Asr?
Hoppas ni förstår min fråga.
Wa alykoum AlSaalaam

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh kära syster

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud som har skänkt oss vägledning.

Jo syster, det är lite olika men vi börjar med morgonbönen. Om du tittar på bönepappret så finns det en tid för ”fajr” (gryning) och en för ”toloo'” (soluppgång); mellan de tiderna är det tid för morgonbönen och skulle man inte be bönen under den tiden så måste man be den qadha efter (ex. mellan 05:37-07:42 tid för morgonbönen 8:e februari 2010).
Gällande dagsbönerna så gäller den tiden mellan ”dhor” (middag) fram till ”maghrib” (skymningen) (ex. mellan 12:02-16:51) och ju tidigare man ber inom detta tidsintervall – alltså ju snabbare efter 12:02) så är det bättre men man har tid på sig fram till 16:51 men ska helst inte alls låta det dröja så länge innan man bett båda dhor och asr bönen.

Vidare så gäller för kvällsbönerna tiden från ”maghrib” (skymningen) (ex. från 16:51) fram till ”midnatt” som är exakt den tiden som är i mitten mellan skymning och gryning – alltså då skymningen är 16:51 och nästa dags gryning är 05:35 så rör det sig om nästan än 12 h och 45 min och om man delar detta så blir det ca 6 timmar och 20 min på vardera sida om midnatt; alltså är midnatten 16:51+ 6 h 20 min= 23:11 ungefär och det är till den tiden man har tid att be båda kvällsbönerna d.v.s. maghrib och isha. Även här gäller det dock att man helst ber så snabbt efter 16:51 som möjligt.
Skulle man missa att be någon bön i de utsatta tiderna för varje dag så får man göra qadha efter.

InshaAllah är detta svaret på din fråga annars får du gärna återkomma.

Må Gud vägleda och välsigna dig syster och oss alla inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner syskon
Den Väntades Vänner