Kan man äta på kvällen sedan vakna igen för att be morgon bönen?

Fråga:
hej jag har en fråga om fastan. Jag fastar och min fråga var kan man äta på kvällen och sedan typ dricka och så och sova vid 1 eller 2 sedan vakna igen för att be morgon bönen, eller måste man vakna äta mat och sedan be.För att ibland så har jag inte lust att äta när jag vaknar vid suhoor så jag äter på kvällen och dricker och sedan vaknar jag vid suhoor för att be.Jag skulle säga går et om man gör så , för att det spelar ju ingen roll när man vaknar bara man ätit och bett. TACK!!!

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam och hej kära syskon
All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för alla Hans otaliga välsignelser som Han skänkt oss däribland Hans vägledning och förmågan att utföra våra plikter under denna heliga månaden Ramadan!

Jo visst kan man äta innan man sover om man känner för det hellre – det bör inte vara några problem med det så länge man ser till att ha ätit innan tiden för Imsak som nu i dagarna är strax efter 02:45 på morgonen.

Enda saken är att det kanske inte är så bra att äta för mycket och sova direkt med full mage men det är lite svårt att undvika när tiderna är sommriga så då rekommendras det att man inte är fullproppad innan man sover och att man äter måttligt helt enkelt. Dessutom är sohoor (tiden innan azan Fajr (morgonböneutropet)) en välsignad tid och att vakna och äta något inför fastan just då en mustahab (rekommenderad) handlig som medför thawab (belöning); men det är inte wajib (obligatorisk handling) så man måste inte. Så man kan välja att vakna och äta vid sohoor eller äta sent på kvällen innan man sover – viktigast är att man vaknar för salat Fajr (morgonbönen) för tiden innan soluppgång är en speciell tiden och att vakna ur sin sköna sömn och lämna sin varma säng för Guds skull och för att dyrka och minnas Gud är både wajib (obligatorisk) och högst belönad handling – må Gud vägleda, stärka och välsigna oss till att aldrig missa Fajr-bönen och den välsignade tiden!

För mer mustahab a’mal (rekommenderade dyrkanshandlingar) under månaden Ramadan se: månaden Ramadan

Må Gud vägleda, stärka, hjälpa och välsigna dig, din familj och oss alla till att komma Honom närmare genom det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) och i sann väntan och förberedande för vår väntade Imams(AJ) efterlängtade och alltmer snara återkomst inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syskon i synnerhet under månaden Ramadans välsignade dagar och nätter och speciellt under kommande Layali al-Qadr
Den Väntades Vänner