Finns det något speciellt med syd och nordpolen inom Islam?

Fråga:
Finns det någon speciell syn på Syd och Nordpolen inom Islam?

Svar:
I Guds Namn

Jorden har nämnts många gånger i den heliga Koranen med olika beskrivningar ofta i ett enda ord som bär en betydelse som både är specifik men kan också vara flera lager av innebörd att upptäcka. T.ex. säger Gud:

أَلَمْ نَجْعَلِ الْأَرْضَ مِهَادًا
”Har VI inte låtit jorden vara en bädd” (Den heliga Koranen 78:6)

Här beskrivs jorden med begreppet mehad som betyder en redo, slät och ordnad plats och kommer av ”mahd” som platsen man ordnar för ett litet barnet att vila kallas. Det kan alltså innefatta både betydelsen av bädd men även vagga som också kan kallas mahd. I tafsir förklaras detta till sin helhet handla om att jorden är som en ordnad plats med slätter där människan kan bosätta sig o.s.v. Men som sagt så är det många lager av djupa betydelser som det kan röra sig om. T.ex. en teori kan vara att den beskrivningen möjligen även skulle kunna indikera jordens vaggliknande rörelse fram och tillbaka som leder till årstiderna. Där nordpolen lutar mot solen och är närmast den vilket får till vår-sommar i norra halvklotet. Under den tiden är sydpolen längst bort från solen så där är det natt hela tiden och södra halvklotet har sin höst-vinter. Sen när nordpolen börjar luta bort från solen och sydpolen istället lutar mot solen så skiftar årstiderna och det blir omvänd situation för polerna samt respektive halvkloten. Så det kan vara en möjlig betydelse och det finns säkerligen många andra.

Eller versen:
رَبُّ الْمَشْرِقَيْنِ وَرَبُّ الْمَغْرِبَيْنِ
“Herren av de två östen och Herren av de två västen” (Den heliga Koranen 55:17)

Öst och väst som vanligtvis refererar till där solen gryr respektive går ned. Även det kan ha många betydelser från att vara relaterad till polerna till… Gud vet bäst!

Må Gud påskynda hans ankomst inshaAllah!