Mina skoltider är kl13.00-17.00 då jag kommer missa duhr bönen?

Fråga:
Salamu alekum bröder! Det är så att jag ska börja skolan på måndag och mina skoltider är kl13.00-17.00 då jag kommer missa duhr bönen. Så jag undrar hur jag ska göra?

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh kära syskon
All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser!

Du kommer framförallt missa den bästa och rekommenderade tiden för dhur-bönen och inte hela dess tid med tanke på att det ännu är sommar och dagarna långa. Du har nästan fram till maghrib på dig innan bönetiden missas men däremot så rekommenderas det inte att låta bönen vänta så länge. Men dagarna blir allt kortare nu så bönetiden kommer också vara mycket mer begränsad och man hinner inte alltid hem i tid, så det är bättre att du försöker ordna så att du kan be någonstans i skolan.

Under din skoltid mellan 13-17 har du säkerligen en/ett par studers rast på minst en kvart. Försök att använda dig av den tiden för att be. Många skolor och universitet har idag, tack vare våra muslimska syskons strävan, ett speciellt rum för de som behöver be – ofta kallas det andrum eller andaktsrum eller liknande. Så det kan du kolla upp om det finns på din skola och om det inte skulle finnas så kanske du själv skulle begära att ett rum på skolan tillägnas detta. Det brukar behövas en hel del ansträngning och påstridighet innan resultat kan nås så det skulle hjälpa om ni är flera som tillsammans driver på det hela. Med det sagt så betyder det inte alls att det är omöjligt att få till detta om du är ensam utan de flesta skolor har oftast förståelse och försöker vara hjälpsamma. Hursomhelst, om det ändå inte skulle gå vägen så brukar det finnas diverse olika uppehållsrum eller om inte ens det så räcker det med ett litet vrå någonstans som du känner att du kan få vara i fred i 5-10 minuter för att be. Om du mot förmodan inte lyckas med de andra möjliga vägarna så vore ett alternativ att tala med din lärare och be att få tillgång till ett för tillfället obefolkad klassrum en stund.

Detta var den rent praktiska biten utav erfarenhet! Men med allt detta vill vi ha sagt att den obligatoriska bönen är väldigt viktigt och kallas för ”religionens pelare” enligt en hadith så det är väldigt viktigt att göra sitt yttersta för att inte missa den. Bönens tonvikt är bortom vad vi inser men så pass är tillräckligt att Profeten(S) kallade det för sina ”ögons fröjd” och att våra stora lärda Ulama försökte inte låta bönens bästa tid missas även under de svåraste omständigheter av sjukdom m.m.
Tänk på och var övertygad om att Gud är med dig och att dina försök och de svårigheter som du möjligen får uppleva för Hans skull, för att lyda Hans befallning och be den bön Han har gjort obligatoriskt, sannerligen inte går obemärkt förbi hos Honom utan Han kommer att belöna dig flerfaldigt mer i Sin frikostiga generösitet inshaAllah – glöm inte oss i dina böner då!

Vi vill även passa på att önska dig och din familj månaden Ramadan karim!

Må Gud vägleda och välsigna dig broder och oss alla till att verkligen uppleva månaden Ramadans essens och komma Gud närmare i det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner syskon

Den Väntades Vänner