Varför ska man tro på gud och hur kan du va så säker på att han finns?

Fråga:
Hej! Jag är född och uppvuxen som en muslim. Men nu när jag har börjat tänka efter, så är det jättemycket som verkar helt overkligt. Jag är inte en ateist. Men vill helst va helt övertygad. Så min fråga är varför ska man tro på gud och hur kan du va så säker på att han finns. Och vad förlåter inte allah?

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh kära syskon

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland välsignelsen av vägledning.

Benämningen muslim används dels för den som är född som muslim – oavsett om den tror på Islam och handlar utefter religionen eller inte – och dels för den som tror och är hjärtligt taslim (underkastad) inför Guds vilja; och det säger sig självt att det kan finnas stor skillnad mellan båda dessa. Så man kan säga att vara född som muslim – enligt första betydelsen – räcker inte för att vara muslim – enligt andra betydelsen.

Med det sagt så innebär det inte att tro är något konstant som antingen finns eller saknas utan det kan ha grader och kan vara svagare och det kan stärkas.

Att du funderar på saken och ställer frågor och känner att du ”vill helst va helt övertygad” är absolut på sin plats och du är på rätt väg; i synnerhet i frågan om aqa’ed (trosfrågor) och religionens trospelare så är det just hjärtlig övertygelse som gäller. Alltså räcker det inte med att följa religionen för att ens föräldrar gör eller bara för att… utan det krävs man själv reflekterar och skaffar sig övertygelse. Då gäller det att framförallt aktivt söka kunskap i synnerhet i fråga om tawhid – tron på Gud och Hans enhet – och fundera och reflektera kring det.

I fråga om Guds existens så finns det olika vägar att gå för att utforska frågan och det finns olika bevisningar och detta avseende kan följande artikel, där tre olika bevisningar redogörs för väldigt sammanfattat, vara utav hjälp inshaAllah:

http://islamsljus.se/index.php?option=com_content&view=article&id=117&Itemid=96

Artikeln är kort men kan vara en bra inledning in ämnet. Vidare finns det fler artiklar på samma sida samt även en del på www.islamportalen.se.

Det finns även böcker som tar upp ämnet mer på djupet som också är att rekommendera bl.a. finns det ett antal titlar översatta till svenska och som du kan nå via www.dvvshop.se och online via www.dvv.se/bibliotek. Det finns även en hel del böcker på engelska samt andra språk som också skulle vara rekommenderade för vidare och djupare läsning om ämnet!

När det gäller frågan om vad Gud inte förlåter, så säger Gud i den heliga Koranen:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

”SÄG [Muhammad] till Mina tjänare: ’Om ni har gjort orätt mot er själva genom att överträda [Mina bud], misströsta då inte om Guds nåd. Gud förlåter alla synder; Han är Den som ständigt förlåter, Den som ständigt visar barmhärtighet!'” (Den heliga Koranen 39:53)

Så Gud förlåter allt; dock finns det verser där ”shirk” (avgudadyrkan) angetts som en oförlåtlig synd och detta är i fall personen inte utför tawba (uppriktig ångerfullhet och ombedjande om Guds förlåtelse) under sin livstid. Men samtidigt anger denna vers att Gud förlåter alla synder med villkoret att människan utför uppriktig tawba!

InshaAllah kan detta svar vara utav hjälp!

Må Gud förlåta oss alla våra synder och vägleda och välsigna dig och oss alla till sann tro och stabil övertygelse och insiktsfull handling i Hans väg i det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) och i sann förberedelse och väntan på vår väntade Imams(AJ) efterlängtade och alltmer snara återkomst inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner broder