Ayatollah Makarem Shirazi(HA)

Barndom och Utbildning
Den framstående rättlärde Ayatollah Nasir Makarem föddes i staden Shiraz, Iran år 1924 i en familj som var välkänd för sitt rättfärdighet och trohet. Han gick på grundskolan i Shiraz och eftersom han så mycket tyckte om att lära sig med sitt goda minne och andra talanger så sågs han som en enastående elev, och han kunde slutgöra två års studier på ett år.

Ayatollah Makarem Shirazi blev intresserad av Islams läror från en mycket tidig ålder och han började på Madrasa Agha Babakhan Shirazi vid 14 års ålder.
Han studerade Fiqh och Usul al-Fiqh, och ännu en gång lyckades han slutföra sina studier tidigare än vanligt. En utbildning som vanligtvis tar 12 – 15 år, slutförde han på 4 år. Endast 18 år gammal var han när han skrev kommentarer om boken Kifayatul Usul (en av de stora böckerna av Ilmul Usul som måste studeras i det teologiska seminariet).
I det teologiska seminariet i Qom studerade han för 5 år under de största rättlärda på den tiden, som, Ayatollah al-Uzma al-Hajj Seyyed Mohammad Hossein Borojerdi och andra stora personligheter.

År 1950 begav han sig till hawzatul al-Ilmiyyah i Najaf, Irak och tog del av lektioner som hölls utav framstående rättlärda som, Ayatollah Seyyed Mohsen Hakim, Ayatollah Seyyed Abul Qasim al-Khui och Ayatollah Abdul Hadi Shizari och flera rättlärda.
Efter att han blev klar med studierna och när han fick Ijtihad återvände han till Iran ett år senare, då började han lära ut högre studier i Usul al-Fiqh och Fiqh.

Politiska aktiviteter
Ayatollah Makarem Shirazi var aktiv i den Iranska Revolutionens yngre dagar och på grund av det så slängdes han i fängelse flera gånger och han blev utvisad till tre olika städer i Iran, Chabahar, Mahabad och Anarak. Men efter revolutionen utsågs han till det första rådet av representanter och han spelade en mycket viktig roll i att skriva den första konstitutionen.

Arbeten och Böcker
Ayatollah Makarem Shirazi har skrivit böcker om olika ämnen av Islamiska studier, bl.a. om teologi, Frågor om Wilayah, Tafseer om den heliga Koranen, böcker om Fiqh och Usul al-Fiqh. Han har skrivit över 130 böcker som är välkända i den muslimska världen.