Ayatollah Seyyed Ali Sistani(HA)

Barndom och Utbildning
Ayatollah Seyyed Ali Hosseini Sistani föddes den 9 Rabi Al-Awwal 1349 (e.H) i den heliga staden Mashad. Hans familj var välkänd för dess religiösa bakgrund. Han bodde i Mohammad Baqir Sabsavaris Madrasa där han studerade tills att han migrerade till den heliga staden Najaf för högre studier.

Vid fem års ålder började Seyyed Sistani lära sig den heliga Koranen. År 1360 (e.H) började han studera Hawzah lektioner, han läste ett flertal böcker vid namn, Sharh Alfyyah av Soyuti, Moghni av Ibn-e Hisham, Motawwal av Taftazani. Seyyed Sistani studera under några utav de största rättlärda under den tiden, som, Seyyed Ahmad Yazdi, Shaykh Hashim, Shaykh Mujtaba Qazvini och Allamah Mirza Mahdi Isfahani.

År 1368 (e.H) migrerade han till Qom för att läsa upp sina studier i Fiqh och Usul. Han studerade under två välkäna rättlärda, Seyyed Hassan Tabatabaye och Kuhkamari. Tre år senare lämnade Seyyed Sistani Qom för Najaf. Han började gå på Ayatollah Khu’is och Shaykh Hossein Hillis lektioner i islamisk juridik under en lång period, men han gick också på andra välkända rättlärdas lektioner, som Ayatollah Hakim
och Ayatollah Shahrudi.

År 1380 (e.H) begav sig Ayatollah Sistani tillbaka till sin hemstad Mashad, med förväntingen om att stanna och bosätta sig där igen. Samma år fick han belöningen från Imam Al-Khu’i och Shaykh Hilli om att han hade nått nivån av ijtihad. Han belönades också med ett diplom från Shaykh Agha Buzurg Tehrani för sina kunskaper om profetiska traditioner och hadith.

Arbeten och Böcker
Han återvände till Najaf år 1381 (e.H), och började han hålla i lektioner om Fiqh tre år senare.

Några utav de rättlärda i Najafs Hawza bad Ayatollah Khu’i att utse någon till den religiösa auktoriteten för Najaf seminariet, och äran gavs till Ayatollah Sistani för hans meriter, kunskap och fromma karaktär.

År 1408 (e.H) började han leda bönerna i Imam Al-Khu’is moské, al-Khadra och det gjorde han tills dess att moskén stängdes år 1414 (e.H). Ayatollah Seyyed Sistani har skrivit över fyrtio böcker, bland dem är, Masail al-Mantakhabat och Manasak al-Hajj. Han är idag en mycket omtyckt och eftertraktad Marja som följs av majoriteten av Iraks muslimer.