Ayatollah Seyyed Ali Khamenei(HA)

Barndom och Utbildning
Den 16 Juli 1939, föddes den nuvarande Ledaren för den islamiska revolutionen i Iran i den heliga staden Mashhad. Seyyed Ali var den andra sonen av Seyyed Javad Khamenei, en rättfärdig och fattig islamisk rättslärd som lärde sin familj att leva ett simpelt och rättfärdigt liv.
Vid fyra års ålder skickades Seyyed Ali och hans äldre bror Mohammad till en maktab, en traditionell skola, för att lära sig den heliga Koranen. Senare började han på en islamisk skola som nyligen hade etablerats.
Efter utbildningen på denna skola, fortsatte Seyyed Ali sina studier på det teologiska seminariet i Mashhad. Den unga Seyyed Ali var endast arton år gammal när han började sina studier på det högsta steget. Han begav sig till Najaf år 1957, där han började studera under rättlärda som Ayatollah Hakim och Ayatollah Shahrudi.

Hans far önskade att han skulle fortsätta sina studier i Qom, så Seyyed Ali återvände till Iran. Det var i Qom år 1962 som han anslöt sig till de revolutionäriska anhängarna till Imam Khomeini som motsatte sig den pro-amerikanska och anti-islamiska Shah regimen.

Politiska aktiviteter innan Den Islamiska Revolutionens seger
Under den numera avsatte Shahens styre, var seyyed Ali Khamenei en av Imam Khomini’s, Den Islamiska Revolutionens ledare, favorit studenter. Han var också betraktad som en av de mest pålitliga och mest framstående ledarna för Iranska Muslimers rörelse. Denna rörelse gick in i en ny fas 1962 i och med Imam Khomeini’s uttalande mot Shahens regim.

Ansvar efter revolutionen
Som en av leden i kampen mot Shahen, arresterades många gånger och spenderade sammanlagt tre år i fängelse mellan åren 1964 – 1978. Han skickades även i exil till ett ställe med de värsta klimatförhållanden i nästan ett år.När han kom tillbaka från sin exil, 1978, var landets Muslimer i ett revolutionärt skede, därför var han tillsammans med några få nära i täten för Khorasanska folkets kamp mot Shahens Regim.Senare samma år, Då Den Islamiska Revolutionens ledare temporärt befann sig i Paris, blev han vald som medlem i Den Islamiska Republikens Irans regering. Han blev anförtrott med ansvaret för att representera Det Revolutionära Rådet i armén såväl som ombud för Revolutionära affärerna i försvarsdepartementet. Han blev utsedd till De Revolutions soldaternas ledare.
Under den tiden valdes han till Fredagsböne ledare i Tehran av Imam Khomini och 1980 valdes han till Islamiska Rådgivande församlingen av folket i Tehran. Efter bildandet av Högsta Försvarsorådet, anslöt sig Seyyed Ali Khamenei till rådet som representant för Imam Khomini.

Ayatollah Khamenei var en av ledarfigurerna bakom skapandet av Den Islamiska Republikspartiet i Iran och höll även posten som Generalsekreterare i partiet.

Ayatollah Khamenei var offer för ett lönnmords försök den 27 juni 1981 efter att han framförde ett viktigt tal på Den Rådgivande Församlingen, vilket ledde till avskedandet av Bani Sadr som president av Iran. Han adresserade de troende i ett fattigt område i Tehran efter att ha lett bönen, då en tidsinställd bomb plötsligt briserade i närheten och skadade honom i ansiktet, brösten och handen. Han fördes med ilfart till sjukhus av Tehrans folk och mirakulöst nog överlevde han. Hur som helst funkar inte hans högerhand som det ska idag. Detta gjorde att han fick titeln ”Den levande Martyren” av folket.

Presidentskapet
Han blev en kandidat för Presidentposten 1981 då den förra presidenten blev Mördad och i september samma år blev han till den tredje valda Presidenten för Den Islamiska Republiken med hela 95% av Iranska folkets röster. Han blev omvald till president 1985 för en andra fyra års period.Imam Khamenei leder Den Högsta Försvarsrådet och Högsta Rådet för Kulturell Revolution.Sen början av den påtvingade kriget besökte han flera krigsområden och han inspekterade även flera frontlinjer för att hjälpa till med att flytta bort eventuella brister eller för att framföra råd i organisatoriska frågor.

Ledarskap
Den 4:e juni 1989, en dag efter Imam Khomini’s bortgång, valdes han som Ledare För Den Islamiska Revolutionen i Iran av Högsta Rådet av Expterter. Och sen 1994 har Seyyed Ali Khamenei erhållit titeln som religiös auktoritet i religiösa frågor för Shia Muslimer världen över av flertalet rättslärda från olika länder.

Familj
Ayatollah Khamenei är gift och har 6 barn.

Arbeten och Böcker
Han har goda kunskaper inom det persiska, arabiska, turkiska och engelska språket även i skriftformat. Han är även en god dömare av litterär och poetiska arbeten. Han har även översatt och skrivit flertalet böcker om Islam och Historia. Hans översättningar inkluderar ”Islamiska länders framtid” ”En genomgång av Västerländsk Civilisation och ”Imam Hassan’s(A) fredsfördrag”. Av hans skrivna böcker kan nämnas följande ”Muslimernas roll i självständighetsrörelsen i Indien” ”Generell förebild av Islamiska tankar i Koranen” ”Spörsmål om tålamod”. Och i de djupare avsikterna kan följande böcker noteras: ”Att förstå Islam korrekt” ”Imam Sadiq’s(A) liv” och några samlade lektioner som berör frågan om Imamat. Han var även medskrivare till den bekanta skriften ”Vår position” vilket hjälpte den politiska, sociala och filosofiska avancemang för Islamiska Republikspartiet. Andra medhjälpare i denna skfit var Martyren Dr. Beheshti, Martyren Dr. Bahonar och Shaykh Rafsanjani.