Är tatueringar haram?

Fråga:
Hur det islam, i synnerhet shiislam, på tatueringar? Är det haram eller inte? Kan man säga att det är samma sak som att ta hål i öronen eller måla naglarna?

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam kära syskon

Först och främst; välsignad månaden Ramadan och Eid mubarak på förhand inshaAllah!

Gällande din fråga om tatuering är den generella regeln att tatuering I SIG är inte haram MEN kan bli det när det blir flera regler som spelar in. Exempelvis så är det haram för en kvinna att visa sin ”ziina” (skönhet) inför icke-mahram (män andra än hennes man, far, son, bror, farbror, morbror samts syskonssöner) och om tatueringen räknas som ”ziina” är den därmed inte tillåten att vias till icke-mahram eller ha den på någon av de delar av kroppen som är synliga för icke-mahram – ansikte samt händer alltså!

Vidare kan tatuering eventuellt räknas som ett hinder för wodho (tvagning) vilket också leder till att man inte får ha det på delar av kroppen som innefattas av tvagningen. Detta är en allmän generell regel; däremot är det inte färdigt sagt för det utan vi rekommenderar att du snarare vänder dig till din egen marji’ och ställer din fråga specifikt för att få ett säkert svar. Det du behöver tänka på är att du ska nämna var tatueringen är tänkt att has någonstans samt alla andra detaljer som kan tyckas vara väsentliga för frågan så ska de inshaAllah hjälpa dig med ett säkrare svar eftersom regeln kan skilja sig när det kommer till detaljer.

För övrigt, är tatuering något som är permanent och generellt sett brukar detta intressera många, särsikt unga till en början, men sedan är det oftast så att de flesta muslimer i vårt fall ångrar sig efter ett tag då detta är inget som vi har fått lära oss av våra förebilder Profeten(S) och Ahl a-Bait(A). Det är mer en symbol med andra rötter och innebörd som vi muslimer inte kan stå för och enligt Guds ord i den heliga Koranen så bör troende inte ”se upp till/följa” icke-troende – och detta är sagt i generell bemärkelse!

Slutligen så finns det alternativ som inte behöver vara permanenta och dessutom är rekommenderade och medför en faktsik nytta – exempelvis ”henna”. Den är inte permanet, går att ha olika färger och rita likt en tatuering och dessutom medför det inget hinder vid tvagning eller bön samt så är den rekommenderad att använda och har speciella egenskaper.

Vi hoppas att svaret kommer vara utav hjälp och ber dig att se vår allmänomfattande lite utsvävande svar för vad det är; nämligen att delge våra syskon mer än ett simpelt torrt svar utan inshaAllah vara utav hjälp och nytta för våra syskon på fler än ett plan!

Må Gud vägleda och välsigna dig och oss alla till det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syskon

Den Väntades Vänner