Den som tänker på och försöker ta sitt eget liv…

Fråga:
Hej, AlSaalaam Är böner, fasta, zakat mm ogiltiga av en person som vill, tänker på och försöker ta sitt eget liv och kallar (anser)sig själv icke-troende/icke-muslim och ser ner på sig själv (pga att han/hon är deprimerad och har problem i familjen/skolan/jobbet)?

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn
Wa alayakum as-salam kära syskon

Gud säger:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
SÄG [Muhammad] till Mina tjänare: ”Om ni har gjort orätt mot er själva genom att överträda [Mina bud], misströsta då inte om Guds nåd. Gud förlåter alla synder; Han är Den som ständigt förlåter, Den som ständigt visar barmhärtighet!” (Den heliga Koranen 39:53)

En av de allra viktigaste saker man inte får förlora under några omsändighter är hoppet och tilliten till Gud. Hoppet till Gud är bland det allra värsta en människa kan förlora och bland det farligaste för att resultatet blir att man ser med ett likgiltigt öga och antar allt för att vara meningslöst och med sådana farliga tankar är utkomsten helt ovisst. Man har alltid chans att få sina synder förlåtna genom Guds barmhärtighet så länge man har hopp men om man förlorat hoppet, då har man dömt sig själv! Gud är den Barmhärtigaste av barmhärtiga och detta liv är ett test. Det kan kännas rent omöjligt ibland men man ska alltid minnas Guds ord:

وَلَا نُكَلِّفُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا
”Vi lägger inte på någon en tyngre börda än han kan bära” (Den heliga Koranen 23:62)

… och vi må tänka många gånger om ”oo jag orkar inte mer, jag kan inte ta mer, mitt tålamod är slut…” men vi får inte glömma att Gud, vår skapare, är den som vet vad vi kan ta och inte ta, hur mycket vi tål och inte tål och hur långt vårt tålamod verkligen räcker!

Det allra viktigaste i detta läge av depression eller överhuvudataget när sådana tankar, som för övrigt är av Shaitans knep, attackerar en, är att man försöker tänka om, vara logisk, använda förnuftet och sin övertygelse och inte låta dessa tanka övermanna en för att det är det farligaste. Ibland förekommer sådana tvivelaktiga tankar som i själva verket endast försöker välta omkull den övertygelse vi har och om vi inte är på vår vakt och inser att övertygelse inte går att förkasta via tvivel så kan vi hamna på villovägar.

[övertygelse = 100% medan tvivel = 50% max; så hur kan man förkasta något som man är 100% övertygad om med en tvivelaktig tanke som max är 50% möjlig?!… ex. Gud har skapat mig och vet exakt vad jag är, hur jag tänker, vad jag behöver och vad jag vill och är barmhärtig och rättvis och dessutom omfattar Guds barmhärtighet allt – 100%!!]

Som sagt så är allra viktigast att komma ur sådana tankar genom dels förnuftigt tänkande och satsning på vad man är övertygad om – Guds barmhärtighet omfattar allt inklusive mig – och vidare genom att recitera Koranen eller bara lyssna med närvarande hjärta, lyssna på duaa och känna betydelsen vilket är högst rekommenderat (www.duaa.se kan vara utav hjälp då allt har svensk översättning och lättare att förstå innebörden av orden då) och helt enkelt sluta fred med Gud och tala direkt till Honom; Gud säger:

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ
”NÄR MINA tjänare frågar dig om Mig då Jag är nära; Jag besvarar den bedjandes bön, när han ber till Mig. Och uppmana dem att svara när Jag kallar och att tro på Mig – kanske skall de ledas på rätt väg.” (Den heliga Koranen 2:186)

Gällande den specifika frågan; kan vi ana att syskonet i fråga ändå inte helt förlorat hoppet alhamdulillah då han/hon ändå vill och försöker utföra sina plikter gentemot Gud vilket tyder på att dessa tvivelaktiga tankar inshaAllah inte bitit sig fast och kan motarbetas så att syskonet snart inshaAllah kommer ur detta tillstånd av depression. Gud är den som avgör vad som är accepterad eller inte men att någon är så illa därän och ändå vill och försöker utföra sina plikter går inte utan belöning hos Gud utan tvärtom är det nog mycket värt – Gud vet bäst.
Men som sagt är allra viktigast att inte låta detta tålamod och utförandet av dessa plikter överskuggas och nedvärderas av felaktiga tvivel och grundlösa tankar. Livet, med alla sina upp- och nergångar är ändå en gåva från Gud samtidigt som det är en test och prövning. Ingen har sagt att det är lätt eller ska vara lätt och det är ofta vårt felaktiga sätt att tänka och se på saker som gör det extra svårt för oss att tackla dessa prövningar. Profeten(S) sade: ”sabr (tålamod) är nyckeln till frälsning” och Gud säger i den heliga Koranen:

الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ
”de som tror och vars hjärtan blir stilla när Guds namn nämns – är det inte så att då Guds namn nämns blir människohjärtat stilla?” (Den heliga Koranen 13:28)

Att med inlevelse och hjärtlig närvaro och uppriktighet recitera den andra hälften av denna Koranvers samt recitera surah al-’Asr (nr 103) och surah ash-Sharh (nr 94) som är korta kan vara väldigt effektivt och praktiskt som påminnelse och ha lugnande effekt på själ och hjärta. Samtidigt ska man upprepande utföra istighfar (astaghferullah rabbi wa atobo elayh – jag återvänder till min Herre och söker Hans förlåtelse) samt när dessa tvivelsmål och tankar attackerar upprepa (a’otho billah men ash-sahitan ar-rajim – jag söker tillflykt hos Gud från den utstötte satan)!

Vi ber om ursäkt utifall vårt svar är längre och mer omfattande än just själva specifika frågan som du ställt syster men vi anser det vara av oerhörd vikt och försöker med Guds hjälp stötta och stå vid våra syskons sida själsligt och med allt vi kan och hellre ge långa omfattande svar än att än att endast ge torra, korta och raka svar på frågor – vi hoppas att du har överseende med detta och att den person som detta gäller med Guds hjälp inshaAllah får nytta av detta svar och kommer ur det tillstånd som han/hon hamnat i snarast, med Guds hjälp och välsignelse inshaAllah!
Må Gud vägleda oss alla till Sitt Ljus och må Han stärka och hjälpa oss till att sträva i Hans väg och välsigna oss med följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i era böner
Den Väntades Vänner