Om man nu har en tatuering och ångrar sig, vad ska man göra?

Fråga:
Salam Jag har en fråga angående tatueringar. Om man nu har en och ångrar sig, vad ska man göra? ska man ta bort den? om den inte är på en plats där man ska tvaas inför bön, kan man be med den? man hör många säga, du e körd det är helvetet, hur är det? Ni säger att et inte är haram i sig men detaljer gör den haram, så vad gör man om det är så att en del detaljer blir haram? vad ska man göra när man ångrar sig?

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh kära syskon

Som du nämner syskon, så är en tatuering i sig inte haram men kan eventuellt i samband med vissa andra faktorer bli det. Bönen är generellt sett rätt även med en tatuering men eftersom detta är en ren fiqh-fråga (religiös lag) så skulle vi hellre rekommendera att du vänder dig direkt till din marji’ (rättslärd som man efterföljer), förklarar noga och inte utelämnar detaljer gällande typ av tatuering, dess plats samt vad det är för slags bild m.m., för att inshaAllah få hjälp och vara på den säkra sidan.

Utöver det så vore det främsta rekommenderade alternativet oavsett, att helt enkelt ta bort tatueringen vilket är fult möjligt med dagens teknik. Det kostar en del men det är nog värt pengarna då man personligen lär känna obehag av att se tatueringen nu när man faktiskt ångrat sig. Man ska dock ha i åtanke att det är möjligt att någon sorts ärr eller spår ändå kvarblir på samma sätt som en synd lämnar ett spår fastän man gjort tawba (uppriktigt ångra och be Gud om förlåtelse) till Gud som förlåter Sina tjänare i Sin barmhärtighet.  Således är ju inte en person som aldrig begått synd likadan som någon som har begått synd men utfört tawba och vars tawba blivit accepterat. Däremot innebär inte en tatuering att man är ”körd” då Guds barmhärtighet omfattar allt och vi människor inte är perfekta utan har brister och tillkortakommanden och gör misstag men har via Guds barmhärtighet välsignats med möjligheten att genom uppriktigt tawba få våra synder förlåtna inshaAllah – det gäller dock att vara uppriktig i sin avsikt, vilket är viktigast, och lär sig av sina misstag med Guds hjälp inshaAllah!

Må Gud välsigna oss till att utföra uppriktig tawba och förlåta oss våra synder och hjälpa och stärka oss till att vandra på Hans stig i följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syskon
Den Väntades Vänner