Döden är inget som ”smittar” utan var och en dör…

Fråga:
Selam!

Jag har en fråga. Det är några som påstår att ex min väns morsa är avliden och att om Han kommer till mig o sitter på min stol eller fåtölj osv att jag måste tvåtta dessa grejer för att det inte ska drabba mig samma sak .(avlida) Eller samma sak om jg skulle ta emot presenter osv? Stämmer detta? Hur ställer sig islam till det?

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh kära syskon

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland välsignelsen av liv.

Det du fått höra stämmer inte; döden är inget som ”smittar” utan var och en dör när dennes tid är kommen. Gud säger:

وَمَا كَانَ لِنَفْسٍ أَنْ تَمُوتَ إِلاَّ بِإِذْنِ الله كِتَابًا مُّؤَجَّلاً وَمَن يُرِدْ ثَوَابَ الدُّنْيَا نُؤْتِهِ مِنْهَا وَمَن يُرِدْ ثَوَابَ الآخِرَةِ نُؤْتِهِ مِنْهَا وَسَنَجْزِي الشَّاكِرِينَ

”Ingen människa får dö annat än i enlighet med Guds vilja och vid en fastställd tidpunkt. Den som vill lönas med detta livets goda, honom skall Vi ge något av detta; och den som önskar lönas med det eviga livets goda, honom skall Vi ge något av detta. Och Vi skall belöna dem som visar tacksamhet.” (Den heliga Koranen 3:145)

Så det är grundlöst prat och inget att bry sig om och har inget med Islam att göra. Däremot om man rör en avliden person så blir man ålagd att själv utföra en wajib ghusl (obligatorisk tvättning) kallad ghusl al-mayyet (tvättningen efter vidrörande av avliden); men det är en annan fråga.

Den delen om ”samma sak om skulle ta emot presenter” är otydligt vad du menar exakt.

Hursomhelst så har döden dels sina praktiska medel och orsaker, exempelvis att man dör via sjukdomssmitta eller ålderdom eller olycka o.s.v. och dels så är det en delvis fastställd tid i Guds bestämmelse. Exempelvis kan någon smittas av en dödlig sjukdom eller vara med om en olycka och hamna i koma under flera år men inte dö och återfå hälsan, vilket visar att dennes tid på denna jord och dennes liv i dunya (denna värld) inte kommit till sitt ände ännu enligt Guds fastställda bestämmelse. Å andra sidan kan någon vars tid är kommen och vars livstid i dunya är till ända, falla ihop och dö varsomhelst närsomhelst. Gud säger:

إِنَّ اللَّهَ عِندَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَيُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

”Det är Gud som har kunskap om den Yttersta stunden; det är Han som låter regnet falla och Han som vet vad som ligger gömt i moderlivet. Men ingen vet vad morgondagen bär i sitt sköte, och ingen vet var på denna jord han skall dö. Gud vet allt, är underrättad om allt.” (Den heliga Koranen 31:34)

När ens tid kommer att vara uppe, vet ingen utan det är i Guds kunskap så det gäller att ta vara på denna oerhörda välsignelse och möjlighet kallat livet.

Må Gud vägleda och välsigna dig och oss alla till att ta vara på livets möjlighet och använda det på det sätt som behagar Gud, upphöjer våra själar och för oss närmare Honom i det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) i uppriktig förberedelse och väntan på vår väntade Imams(AJ) efterlängtade och alltmer snara återkomst inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syskon i synnerhet under månaden Ramadan – må den vara mubarak över dig och din familj och oss alla inshaAllah

Den Väntades Vänner