Är det haram att snacka med en man?

Fråga:
Salam alaikuum! Är det haram att snacka med en man gillar om man gör det för att bara lära känna personen och att det sedan ska leda till giftermål?

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh kära syster Huda

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser.

Gud säger i den heliga Koranen:

وَلاَ جُنَاحَ عَلَيْكُمْ فِيمَا عَرَّضْتُم بِهِ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَاء أَوْ أَكْنَنتُمْ فِي أَنفُسِكُمْ عَلِمَ اللّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلَكِن لاَّ تُوَاعِدُوهُنَّ سِرًّا إِلاَّ أَن تَقُولُواْ قَوْلاً مَّعْرُوفًا وَلاَ تَعْزِمُواْ عُقْدَةَ النِّكَاحِ حَتَّىَ يَبْلُغَ الْكِتَابُ أَجَلَهُ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَعْلَمُ مَا فِي أَنفُسِكُمْ فَاحْذَرُوهُ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ غَفُورٌ حَلِيمٌ

”Ni kan inte klandras om ni låter [sådana] kvinnor förstå att ni vill ingå äktenskap med dem eller om ni i tysthet hyser [sådana avsikter] – Gud vet vad ni vill säga dem – men ingå inga tysta överenskommelser med dem och säg inte till dem annat än vad som är passande och hedersamt. Men fatta inte beslut om äktenskapskontraktet före utgången av den föreskrivna [väntetiden]. Var förvissade om att Gud känner era innersta tankar och var på er vakt! Men ni bör veta, att Gud är mild och överseende.” (Den heliga Koranen 2:235)

Detta är grundregeln och ramverket som reglerar kontakten mellan motsatta kön i fråga om äktenskap. Så avsikten att vilja ingå äktenskap måste vara uppriktig samtidigt som kontakten förblir begränsad så att inget haram (otillåtet) förekommer; vilket kan innefatta haram-konversation likväl som haram-blickar som medföljs av shahwa (lust) vilka inte får förekomma.

Må Gud vägleda och välsigna dig och oss alla så att alla våra olikartade relationer genomsyras av Islam och är i Guds väg och medför Hans välbehag i efterliknande av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

 

Inkludera oss i dina böner syskon