Är det tillåtet (halal) att äta en fisk som har fiskats av en icke-muslim?

Fråga:
Är det tillåtet (halal) att äta en fisk som har fiskats av en icke-muslim?

Svar:
– Att fiskaren måste vara en muslim är inget krav för att en fisk blir tillåten (halal) eftersom det inte behövs att nämna Guds Namn då man fiskar fisken ut ur vattnet. Däremot en muslim måste se eller på något sätt utreder att fisken var levande innan den fiskades.(Imam Khomeini, Seyyed Khamenei)

– Att fiskaren måste vara en muslim är inget krav för att en fisk  blir tillåten (halal) eftersom det inte behövs att nämna Guds Namn då man fiskar fisken ut ur vattnet. Men en muslim måste ha sett den då den fiskades ut ur vattnet. (Seyyed S. Shirazi)

– Att fiskaren måste vara en muslim är inget krav för att en fisk blir tillåten (halal) eftersom det inte behövs att nämna Guds Namn då man fiskar fisken ut ur vattnet. Däremot en muslim måste se eller på något sätt utreder att fisken var levande innan den fiskades eller att fisken dog i fällan i vattnet. (Seyyed Sistani, Ayatollah Makarem Shirazi)