Är det tillåtet inom islam för min fru att använda p-stav eller äta p-piller och spiral eller andra preventivmedel för att inte bli gravid?

Fråga:
Selam! Jag undrar är det tillåtet inom islam för min fru att använda p-stav eller äta p-piller och spiral eller andra preventivmedel för att inte bli gravid?

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh kära syskon

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland Hans vägledning!

Rent generellt är det tillåtet för paret och i detta fall, kvinnan, att använda prementivmedel så länge hennes make också är medveten om och håller med om detta; detta rent generellt!

Sedan kan det eventuellt skilja sig i detalj samt för ert specifika fall beroende på vilken marji’ (rättslärd som man efterföljer) som ni efterföljer. Därför är det viktigt att ni vidare också vänder er till er marji’ för att på så vis bli medvetna om vad dennes fatwa (rättsutlåtande) och dess detaljer är i detta avseende och dessutom dubbelkolla gällande ert specifika fall – så det rekommenderar vi att ni gör för att vara på den säkra sidan inshaAllah!

Må Gud vägleda och välsigna er och oss alla till att följa Hans väg i det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i era böner syskon