Att knyta upp håret under slöjan

Fråga:
Hej jag har fått höra att knytta upp håret under slöjan, det anses vara attraktiv är det verkligen haram ? varför ska man inte kunna ha håret uppsat under slöjan

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam och hej kära syskon
All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland välsignelsen av vägledning!

Att knyta upp håret under slöjan är inte haram i sig. Frågan rör snarare att iakta och ha en hijab som är anständig och korrekt ur religionens synvinkel samt undvika att vara väldigt iögonfallande eller lockande attraktiv. Guds säger:

وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُوْلِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

”Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag. Troende! Vänd er till Gud i ånger [över era fel och synder]; kanske skall det gå er väl i händer!” (den heliga Koranen 24:31)

Alltså dels täcka sig och inte visa sina behag och attraktivitet och dels inte dra uppmärksamhet till sina dolda behag.

Det det har fått höra refererar antagligen till de som knyter upp håret i en stor kulle liknande form över huvudet; på ett sätt som fångar andras uppmärksamhet.
Att ha håret lagom uppknutet under slöjan i en blygsam och anständig form – enligt vad som är norm – och så länge man ser till att iaktta god hijab så som bör även i övrigt, så har man inshaAllah utfört sin plikt.

Vi passar även på att önska dig och din familj månaden Ramadan mubarak inshaAllah!

Må Gud vägleda och välsigna er och oss alla till att utföra vår religiösa plikt på bästa möjliga vis i synnerhet under den välsignade månaden Ramadan, i det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) och i aktiv förberedelse och väntan på vår väntade Imams(AJ) efterlängtade och alltmer snara återkomst inshaAllah!

Inkludera oss i era böner i synnerhet under månaden Ramadan
Den Väntades Vänner