Ibland finns blod i äggulan och/eller äggvitan. Blir ägget oren (najis) på det sättet? Får man äta den?

Fråga:
Ibland finns blod i äggulan och/eller äggvitan. Blir ägget oren (najis) på det sättet? Får man äta den?

Svar:
– Det blod som finns i ägget är ren (tahir) men det är otillåtet (haram) att äta detta ägg. Om man kan separera blodet från resten av ägget och använda det kvarvarande ägget. Men om blodet är så lite så att den förstördes är hela ägget ren (tahir) och tillåtet (halal) att äta. Men det är bättre att undvika äta den enligt den rekommenderade försiktighetsprincipen (ihtiat mustahab). (Seyyed Sistani)

– Om det säkerställas att den röda fläcken i ägget är blod, är det otillåtet (haram) att äta detta ägg. Men om det blöder ut ur gulan och det går att tvätta gulan utan att den rivs är det tillåtet (halal) att äta det. (Ayatollah Makarem Shirazi)

– Om blodet är inkapslad i ett skikt och nått varken äggulan eller äggvitan är det rent (tahir) och det är tillåtet (halal) att äta det.(Seyyed Fathallah)

– Om blodet är inkapslad i ett skikt och nått varken äggulan eller äggvitan är det rent (tahir) och det är tillåtet (halal) att äta det efter att man har tagit bort det inkapslade blodet. (Seyyed S. Shirazi)

– Det är rent (tahir) men är otillåtet (haram) att äta det. (Seyyed Khamenei)