Människoorgan som ersätts med beståndsdelar från ett djur

Fråga:
Hur ser Koranen på hjärtoperationer där man ersätter delar av människohjärtat med beståndsdelar från ett djur? Hjärtklaffar till exempel är vanligt att få ersatt med vävnad från en gris. Skiljer sig svaret mellan olika djur, med tanke på att gris inte är tillåtet att förtära?

Svar:
I Guds Namn

Salam

Om det räddar liv och människans liv beror på det så är det oftast ett prioriteringsfråga som förekommer, vilket kan göra att det blir tillåtet. Men trots att det blir tillåtet på en nivå och får genomföras så kan det på en annan nivå påverka andra saker. Så exempelvis är att rädda människans liv en sak men att bön med något najis på sig inte är utan problem en annan sak. Sen kan det bero på en del saker bl.a. om delen som binds räknas som levande vävnad som utvecklas och blir till en del av människan.

Må Gud vägleda oss alla till Sig och påskynda hans ankomst inshaAllah!