Om det är haram att fixa naglarna med acryl/gel…

Fråga:
Hej, jag är en ung tjej som har en fråga som jag länge velat få rätt svar på. Jag undrar om det är haram att fixa naglarna med acryl/gel, de sitter fast på naglarna i minst en vecka och har även nagellack på fast man kan välja nagellack utan alcohol. Jag ska på bröllop snart och undrar om det är okej att ha naglarna då eftersom att jag också ber, är det okej att be med dem sålänge jag rengör under naglarna ordentligt?
Väldigt tacksam för snabbt och korrekt svar.

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam och hej syster
All tacksamhet och lovprisande hör till Gud som vägleder Sina tjänare!

Bönen (salat) är obligatorisk att uträtta och inför bönen är wodhu (tvagning) obligatorisk att inneha och för att kunna ha wodhu så krävs det att man följer alla de lagar som gäller för att wodhu ska vara korrekt utförd. Om wodhu inte är korrekt så skapas det problem i ens bön alltså!

För att wodhu ska då vara korrekt så gäller det som sagt att följa dess regler bl.a. så ska vattnet nå varenda liten punkt av de organ som ska ingå i wodhu – tvättande av ansikte och båda armar strax över armbågarna samt dra med vått hand på huvudet och på fötterna. För detta krävs att det inte förekommer något på dessa kroppsdelar som hindrar från att vattnet når varenda plats den ska nå. Nagellack, kräm och liknande som sätter sig likt en skikt på huden och hindrar från att vattnet ska nå själva huden måste då väldigt noggrannt och komplett ha avlägsnats innan wodhu kan utföras. Alltså är det i sig inte förbjudet att använda nagellack, hudkräm och liknande men det måste avlägsnas helt och hållet och inte finnas kvar på huden eller naglarna, som båda är en del av wodhu-organerna, ens så lite som ett nålhuvud innan en korrekt wodhu kan utföras.

Alla dessa skönifierande medel bör man som regel vara lite försiktig med. Dels så får det inte visas inför icke-mahram (främmande män) och dels kan det vara problematisk med wodhu och ghusl m.m. De systrar som trots detta välje att använda sig av vanlig nagellack brukar använda aciton för att avlägsna lacken inför wodhu men det gäller att vara väldigt noga då lacken oftast är rätt svår att ta bort speciellt då det hamnar på nagelbanden eller mellan hud och nagel och är lätt att missa. Ock skulle man missa en lite punkt och utföra wodhu och be och sedan upptäcka att man missat det, så innebär det att ens wodhu och bön inte varit korrekt och måste utföras igen efter att lacken avlägsnas ordentligt.

I ditt fall syster, om denna ”gel” kommer att sitta kvar på naglarna och inte gå att avlägsna eller vara för svårt att avlägsna för att kunna göra wodhu och be nästa bön så bör du inte använda det för att det inte ska skapa problem med din wodhu och bön för att armarna upp till armbågarna ingår i wodhu och naglarna är då en del som vattnet måste nå ordentligt!

Vi hoppas att detta är en så pass snabb och korrekt svar som du önskat syster och inshaAllah kan det vara utav hjälp!

Må Gud vägleda, stärka och välsigna dig och oss alla till att följa vår religion och utföra våra plikter med korrekthet inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syster
Den Väntades Vänner