Två personer som blivit ammade av samma kvinna vill gifta sig?

Fråga:
Salam! det är så att min kompis hade blevid ammad av sin moste när hon var liten och nu så har hon blevit kär i sin mosters son och han är också kär i henne. då undrar jag om dem får gifta sig med varandra om de är muslimer eller får de inte det. kan ni vara lite snälla och svara lite tidigt 🙂

Svar: 
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges NamnSalam kära syskon lovelinessAll tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser!

Vi ber om ursäkt för att svaret dröjt – möjligheterna till svar är rätt så begränsade men vi ber om er överseende och duaa för oss för att inshaAllah kunna besvara bättre, snabbare och komplettera med Guds hjälp!

Bara för att man har blivit ammad av en annan kvinna än sin egen moder, gör det en inte automatiskt till syskon för den kvinnas barn. Det finns villkor och regler däribland att spädbarnet ska ha ammat sig mätt i ett helt dygn utan någon annan matintag under tiden eller ha ammat av och till under ett längre tag som överstiger minst 15 mätta ammningar eller att barnet ammats så pass att det anses att dess ben sträkts och dess kroppskött ökat av amningen. Det finns även fler villkor utöver dessa och alla måste gälla; annars har det inte upprättats något syskonskapsband genom amning.

Alltså måste din kusin först av allt fråga sin mor och moster om hur mycket hon har ammat från sin moster.

Om det visar sig att hennes amning inte uppfyller villkoren och är alltså mindre än vad som angetts eller inte stämmer på övriga villkor, så är hon inte syskon till sin kusin via amning och de är alltså fortfarande kusiner och med det na-mahram (religiöst främmande) för varandra och kan alltså gifta sig så småningom om Gud så vill.

Utöver detta så återstår det ännu en viktig del vilket handlar om att hon är kär i sin kusin. Giftermål är ett heligt band som måste baseras på stadig grund och relationen byggas rätt från början för att det ska leda till lycka och utveckling för båda parter och en hälsosam familj så småningom. Därför är det jätte viktigt att bådas föräldrar är med i bilden så att deras relation inför ett möjligt giftermål sker inom religionens ramar. Du som mån kusin som redan ställt upp och frågat å din kusins vägnar måste se till att stötta dem på denna väg genom att hjälpa dem göra rätt från början då det kan hända att man gör saker utan att riktigt tänka sig för tillräckling när man ung och kär!

InshaAllah har ni fått svar på frågan och att det som är bäst för de båda enligt Guds plan sker inshaAllah! Ta väl om dig och dem och inshaAllah belönar Gud dig för detta!

Må Gud vägleda och välsigna er och oss alla till att ta den rätta vägen och stötta varandra i att ta våra steg stadigt på sanningens stig i det sanna följet av Guds älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i era böner
Den Väntades Vänner