Vad är Jabirah?

Fråga:
Vad är Jabirah? Hur man gör tvagning eller obligatorisk ghusl när man har Jabbirah?

Svar:
Omläggningen som täcker ett sår eller gipset som täcker en avbruten kroppsdel eller den medicin som läggs på ett sår/varblemma kallas för Jabirah.
Man gör en Jabirah tvagning eller Jabirah ghusl vid behov under den period man har jabirah. Vilka är precis som vanlig tvagning ellerghusl med skillnad att man endast vidrör det jabirah stället med en blöt hand. Detta ifall vattnet inte skadar såret, då öppnar man täckförbandet om det nu finns en sådan och vidrör själva såret med den blötta handen. Om det är möjligt eller ej skadliggörande att öppna täckförbandet annars får man göra det på själva täckförbandet/gipset om vattnet tycks vara skadandeför såret eller det är omöjligt eller skadande att öppna själva täckförbandet. För jabirah ghusl är det bättre att använda sig av ghusl tartibi (ghusl i ordning) enligt den obligatorsika principen. Om jabirah omfattar  en större del eller alla tvagningens eller ghusls delar behöver man göra tayamum istället. (Imam khomenei, Seyyed Sistani, Seyyed Khamenei, Seyyed S. Shirazi, Ayatollah Makarem Shirazi)