Vad ska man svara på en lärare som sträcker fram sin hand …

Fråga:
Hej det är så att jag verkligen vill ha svar på min fråga och den lyder: Vad ska man svara på en lärare som sträcker fram sin hand och vill skaka hand, jag förstår att man ska säga förlåt jag skakar inte hand med män men tänk om han svarar varför? vad ska man svara honom ? Jag vill gärna ha ett svar som får honom att förstå, Tack!

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhätiges NamnSalam och hej kära syskonAll tacksamhet och lovprisande hör till Gud för alla Hans påbud och föreskrifter som är för människans nytta!

Må denna barmhärtigheten och förlåtelsens månad, den heliga månaden Ramadan, vara mubarak för dig syster, din familj och oss alla inshaAllah!

Detta är en viktig och ständigt aktuell fråga som vi muslimer ofta får hantera i samhället. Precis som det är viktigt för oss att hålla fast vid vår religion och tros förekrifter och lagar så är det också viktigt att delge andra som inte är insatta en presentation och eventuell förklaring för att även dem ska förstå. Men för detta är allra viktigast att först och främst förstå själv och därför krävs det att vi söker och ökar våra egna kunskaper i våra trosfrågor för att vidare kunna förmedla kunskapen till andra. Det är alltså väldigt bra att du ställer frågan och undrar hur du ska hantera situationen vilket måste börja med att du själv vet varför man inte får skaka hand med en icke-mahram.

På forumet på www.minhijab.nu har frågan om handskakning säkerligen diskuterats under flertalet trådar. Där kan du dels läsa om själva handskakningen, dels om hur andra systrar hanterat frågan och dels även med hjälp av de andra systrarna diskutera och lösa frågan för egen del och på traven hjälpa andra systrar som kanske befinner sig i samma position som du och har svårt att ge ett ordentligt svar på frågan om handskakning. Dessutom kan du läsa kring hijab i allmän och speciell omfattning i artiklarna på sidan för att på så vis först öka dina egna kunskaper i frågan för att vidare även kunna besvara andra – första steget är ju trots allt att själv lära sig mer! Även på forumet på www.noorislam.net har det säkerligen förts diskussioner kring samma fråga så vi rekommenderar att du tar dig en titt även där.

Hursomhelst för att presentera ett kort svar här och nu som kan vara en inledning på din jakt efter mer kunskap inshaAllah, kan vara enligt följande:

Frågan om handskakning ingår i frågan om hijab. Hijab har både en yttre och inre aspekt och gäller för både män som kvinnor om än delvis på olika sätt. Hijab är en lag och gränssättning i reglerande av relationen mellan icke-mahram (religiöst orelaterade män och kvinnor) [de som är mahram (religiöst relaterade) för en kvinna och som hon inte behöver iaktta hijab inför är hennes make, far i stigande led (farfar, farfars far o.s.v.), son i nedgående led (sonson, sonsons son o.s.v.), bror, bror- och systerssöner, farbror och morbror samt svärfar]. Gud säger i den heliga Koranen:

 قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ

وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُوْلِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

”SÄG till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet; det leder till större renhet i deras liv. Gud är underrättad om vad de gör.
Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag. Troende! Vänd er till Gud i ånger [över era fel och synder]; kanske skall det gå er väl i händer!” (Den heliga Koranen 24:30-31)

Detta med handskakning ingår som sagt i frågan om hijab och är en av gränserna vid vilken hijab går – handskakning handlar alltså om en gränssättning för fysisk berörning bland na-mahram/icke-mahram (religiöst orelaterade) av motsatt kön. Vidare har just fysisk beröring om än med en handskakning säkerligen effekter på flera nivåer som vi människor inte är insatta men oavsett anledning och bakomliggande orsak tror vi på ett faktum: vi är övertygade och tror på att vår Skapare och Gud som skapat oss och som vet vad som är nyttigt och skadligt för oss samt vill vår bästa har beordrat oss i Sitt Allvetande och Allomfattande kunskap att gå efter dessa gränser och föreskrifter för att på så viss nå sann lycka och genom vår tro på detta faktum, accepterar vi alla Guds påbud och följer Hans föreskrifter inshaAllah!

Vi hoppas att detta är en inledande svar på din fråga syskon och att du forstätter ditt sökande och kunskapökande i frågan samt andra trosfrågor inshaAllah!

Må Gud förlåta oss alla våra synder och vägleda och välsigna dig syster och oss alla till det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) i väntan på vår väntade Imam(AJ) efterlängtade återkomst inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syster i synnerhet under denna heliga månads välsignade dagar och nätter
Den Väntades Vänner