Habil och Qabil (Kain och Abel)

Källor i Koranen: [5:27,28,29,30, 31]

 

Profeten Adam(A) och Hawwa(A) hade två söner, som hette Habil och Qabil. Allah skickade hustrur till dem båda från himlen. Habil var boskapsherde och Qabil var lantbrukare. När Profeten Adam(A) valde Habil till sin efterträdare blev Qabil mycket arg och avundsjuk. Profeten Adam(A) sade till dem att offra något till Allah. Den skulle bli hans efterträdare, vars offer Allah tog emot. Habil offrade det bästa djuret ur sin boskapsflock, medan Qabil hade med sig några vissna sädesax. Allah tog emot Habils offergåva. I sin avundsjuka dödade Qabil sin bror. Sedan visste han inte vad han skulle göra av den döda kroppen.

 

Allah skickade en kråka, som visade Qabil hur han skulle begrava sin döda brors kropp. Qabil slog sig ner öster om Eden och blev eldsdyrkare. Han drunknade tillsammans med hela sin familj i Noas(A) översvämning. Profeten Adam(A) blev mycket upprörd över mordet på Habil(A) och grät länge. Senare gav Allah honom en till son, som fick namnet Shith(A).