Vad menas att era hustrur är för er [som] en åker; beträd därför er åker?

Versen säger:

[2:223] نِسَآؤُكُمْ حَرْثٌ لَّكُمْ فَأْتُواْ حَرْثَكُمْ أَنَّى شِئْتُمْ وَقَدِّمُواْ لأَنفُسِكُمْ وَاتَّقُواْ اللّهَ وَاعْلَمُواْ أَنَّكُم مُّلاَقُوهُ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ
Era hustrur är för er [som] en åker; beträd därför er åker, när och som ni önskar – men sörj [först] för era själar. Frukta Gud och var förvissade om att ni skall möta Honom. Och förkunna för de troende hoppets budskap.

För att förstå denna vers bör man läsa tidigare vers som säger:

[2:222] وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُواْ النِّسَاء فِي الْمَحِيضِ وَلاَ تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّىَ يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ
OCH DE frågar dig om [kvinnans] månadsblödning. Säg: “Detta är ett ömtåligt och smärtsamt tillstånd. Håll er därför borta från kvinnorna under deras period och kom inte nära dem förrän de är rena; men när de har renat sig ta dem då till er, så som Gud har befallt er.” Gud älskar dem som vänder tillbaka till Honom i ånger [om de har syndat] och Han älskar dem som vill rena sig.”

Versen tidigare dvs. 2:222 talar om kvinnans menstruation och förbudet från att ha samlag med kvinnan under den perioden. Sedan talar Koranen om att man kan utföra det efter den perioden och efter att kvinnan rengjort sig. Koranen återger sedan en fin metafor på hur livet och människans utveckling sker genom att beskriva mannen som odlaren, kvinnan som den bördiga jorden, och mannens sädescellen som fröet och barnet som skörden. Koranen använder ett fint och moraliskt språk för denna process.

Därför säger Koranen också: وَقَدِّمُواْ لأَنفُسِكُمْ (men sörj [först] för era själar) eftersom skörden av denna process, dvs. barnet, är något man tillhandahåller för en själv. Koranen säger också att kvinnan är den som bär på säden. Man får därför njuta av denna förmån, så länge man upprätthåller rättfärdighet. Det betyder inte att en man kan tvinga en kvinna till samlag när han än vill. Koranen förbjöd samlag under menstruationen och andra tider så som under fastan och hajj etc. Men andra tider kan parterna ha samlag om det är det något som båda vill, därför säger Koranen frukta Allah(SWT), dvs. uppträd rättfärdigt. En kvinna representerar då platsen där man kan finna ro, lugn och kärlek. Att tvinga kvinnan till samlag är något som går emot Koranens uppmaningar då man inte kan finna ro och kärlek i tvång.

Kvinnan är också kärnan i familjen, där man skall finna ro, lugn och kärlek. Därför säger Koranen:

[30:21] ”Och till Hans under hör att Han har skapat hustrur åt er av er egen art, så att ni kan finna ro hos dem, och Han har låtit kärlek och ömhet uppstå mellan er. I detta ligger helt visst budskap till människor som tänker.

Alltså de som tolkar versen så som att kvinnan är åkerfält där man tilltåts göra vad man vill är fel och det härstammar från okunniga uttalanden bortom Islam.