Matlagning och bakning med barnen

Det stressiga livet lämnar ingen tid för barnen. Efter 8 timmars arbete ska man som förälder handla, städa, laga mat och diska. Rätt som det är har klockan blivit sent och det är läggdags för barnen. Tiden är knapp och det resulterar i bristande tid med barnen. En lösning på detta är att faktiskt involvera barnen i dags sysslorna så som köksarbetet. Matlagningen må ta lite längre tid och köket kan bli smutsigt och kaosartat men man vinner tid med sina barn och det är det som är det väsentliga. Nedan finns lite tips på hur man kan engagera barnen i köksarbetet.

Tvätta grönsaker
Detta är något simpelt och tråkigt som man helst vill slippa göra själv. Barnen tycker det är kul och det finns ingen skaderisk för dem. Ett tips som gör att denna process tar längre tid (större engagemang från barnens sida) och som är viktigt hälsomässigt, är att stoppa ner grönsakerna i en bunke med vatten och vinäger för grundlig tvättning och därefter kan grönsakerna sköljas med vatten.

Assistans
När man står vid spisen och tillagar själva maten kan det vara farligt för barnen, med tanke på de höga temperaturerna men detta hindrar inte från barnens deltagande. Man kan som förälder ställa fram alla ingredienser och be barnen att assistera en genom att hämta de önskade ingredienserna, när de väl ska ner i kastrullen/stekpannan.

Dega
Att dega är något som barn tycker är jättekul. Om man exempelvis ska göra pizza kan man efter att ha gjort degen låta sitt barn göra sin egen pizza, genom att kavla och att lägga på det som önskas på sin pizza. Även när man bakar bröd kan man låta sitt barn forma ihop sitt eget bröd som de sedan själva får äta.

Diska
Om barnet är lite äldre, kan man efter att disken är diskad låta barnet antingen torka disken eller ställa tillbaka dem i köksskåpen.

Baka
Alla barn älskar att baka. Bakning medför inte lika stora risker för skador som matlagning vid spis. Det är lätt att engagera barnen i alla bakstegen. De kan få vara med att hälla i ingredienserna, blanda, forma, garnerna och eventuellt spritsa om det behövs. Det mest uppskattade med bakningen bland barn är de kreativa delarna, så se till att engagera dem i just detta! 

Dessa tips är väldigt simpla och stör inte ens det egna arbetet och man får samtidigt göra något kul ihop med barnen. Trots enkelheten tycker barnen att det är oerhört roligt. Dels får de umgås med mamma/pappa och dels får de göra vuxnas sysslor som gör att de känner sig stora och stolta. Du som förälder skapar alltså relationer med ditt barn samtidigt som vardagens ”måsten” blir gjorda.