Näring och Hygien

En av moderns viktiga plikter är att ge föda till sitt barn. Många faktorer såsom hälsa, intelligens o.s.v.  kan grunda sig i denna kost.

Barns kost skiljer sig ifrån vuxna. Det finns olika rekommendationer för barn i olika stadier i livet och det är därför av stor vikt att en moder har detta i åtanke när hon väljer föda till sitt barn.
Den bästa och mest näringsrika kosten för ens barn under de två första åren är mjölk. Mjölk innehåller allt som en hälsosam kropp behöver. För ett barn finns inget mer passande och lämpligt än modersmjölk. Mjölken innehåller ingredienser som är lämpade för barnets matsmältningsprocess. Imam Ali(A) har sagt:
Det finns ingen bättre och mer innehållsrik föda för ett barn än dess modersmjölk.

Dr A.H Taba, före detta ordförande för den Österländska Medelhavs Världshälsoorganisationen har sagt: ”Ett av de viktigaste faktorerna som gör ett barn mottagligt för sjukdomar är att beröva barnet på modersmjölk. Detta är den bästa livsförsäkringen som du kan skaffa.”

Modersmjölk innehåller all näring som ett barn behöver. För en näringsrik modersmjölk är det viktigt att modern själv äter en hälsosam och balanserad kost. Kvaliteten av mjölken är en produkt av kvaliteten på maten som hon själv äter. Om hon äter dålig mat så kan hon skada sin och sitt barns hälsa.
Pappan till barnet har därför också ett ansvar i detta. Det är hans ansvar att tillhandahålla bra mat till sin fru. Genom att rådfråga sin läkare och läsa böcker inom detta område så kan paret skaffa sig tillräckligt med kunskap för att veta vad som är bra för kvinnan att äta. Det är viktigt att äta en varierad kost, allt från kött, frukt och mjölkprodukter till grönsaker.
Modersmjölken har effekter på barnets karaktär och detta återberättas av Imam Ali(A) som har sagt:
Välj inte dåraktiga kvinnor till att amma era barn, för genom mjölken kommer deras grundläggande kvalitéer att penetreras in i barnet.

Man ska mata sitt barn med jämna mellanrum. Barnet blir van vid rutinen och det gör barnet tålmodigt. Skulle du däremot mata barnet så fort det gråter så kommer barnet inte att lära sig disciplin. Om barnet får som den vill när den gråter, kommer barnet att ta med detta vidare till vuxen ålder. Barnets tålamod när svårigheter inträffar kommer vara till dennes nackdel och barnet kommer att använda sig av dessa tricks för att få som den önskar.
Att disciplinera ett barn är mycket möjligt med rätt teknik och program för att träna barnet till sin egen standard. Experterna säger att man ska amma sitt barn var 3:e – 4:e timme.
När du ammar ditt barn är det bästa att hålla barnet i famnen. Att göra detta visar för barnet att du älskar den och det kommer även ha en positiv effekt på barnets personlighet i framtiden. Man ska inte amma barnet när man ligger ned på grund av att modern kan somna och det har hänt att barnet har kvävts.
Om det skulle vara så att du inte har egen mjölk så går det bra att använda komjölk. Komjölken är mycket mer kompakt än modersmjölk av en människa så det är viktigt att man späder ut den med vatten. Man kan också använda pastöriserad mjölk, men denna skall kokas i tjugo minuter eller till den är säker för barn att konsumera. Mjölken ska vara kroppstempererad precis som modersmjölken skulle ha varit. Mellan varje användning av flaskan ska man koka flaskan och munstycket.

Fyra månader efter barnets födsel kan man börja mata sitt barn med fruktjuice. Från sex månader kan du börja mata barnet med soppa. Yoghurt och ost går också bra. Sakta men säkert kan man börja ge barnet av den mat som man själv äter, så länge som man mosat den innan den ges till barnet. Kom ihåg att ditt barn är törstig ungefär lika ofta som du själv är törstig.