Memory

(Antal spelare: 2)

Memory är ett väldigt roligt och nyttigt sällskapsspel som förutom dess roande effekt, även fungerar som hjärngympa. I butikerna idag finns ett brett utbud men det går lika bra att göra ett eget hemma med barnen. På så sätt får man även in lite roligt pysselarbete. För att utveckla barnets islamiska kunskaper kan motiven på korten vara islamiska symboler eller ord, där spelaren måste förklara det som finns på korten när de tas upp. Nedan följer instruktioner på hur man kan göra ett eget memoryspel hemma.

Material:
*A4 papper
Linjal
Blyertspenna och eventuellt suddgummi
Målarfärger för motiven (eventuellt en svart tuschpenna för att markera motivens konturer)
Transparent kontaktplast
Sax

*1 A4 papper ger 12 kort (6 par), för ökad svårighetsgrad kan fler kort göras.

Gör så här:
1. Mät och rita ut 7×7 cm kvadrater, sammanlagt blir det 12 st.

IMG_0366
2. Klipp bort remsan (till höger enligt bilden ovan) och måla/rita samma motiv på två kort, alltså totalt 6 olika motiv.

IMG_0383
3. Placera den transparenta kontaktplasten på fram- och baksidan av pappret.
4. Klipp ut korten.
5. Nu är ni redo för spel!

Spelregler:
Alla korten ska vara upp-och nedvända, man ska alltså inte kunna se motiven. Första spelaren ska vända 2 kort och förklara motiven. Har de samma motiv får spelaren ett poäng och tar bort korten från spelytan. Har korten olika motiv ska de vändas tillbaka. Nästa spelare ska även den vända 2 kort och köra på samma sätt. Det viktiga med detta spel är att komma ihåg vilka motiv som ligger på vilken plats. Den som i slutänden har flest par vinner.