Hijab för kvinnor

Fråga: 
Hej,jag undrar bara om en tjej (ungdom) är tillåten att gå ut utan slöja? Och om varför kvinnor måste täcka sig medan mannen får va fri och allt det om feminism att kvinnor har lika rättigheter som män löner står det något i Koranen om det?
Svar:
I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige
Salam och hej
All lovprisande och tacksamhet hör till Gud för Hans otaliga välsignelser i synnerhet den oerhörda välsignelsen av vägledning.
I själva verket har män sin hijab precis som kvinnor har sin. Hijab står egentligen för ett bredare koncept där anständighet och beteende ingår utöver den fysiska delen av hijab i form av klädsel. Därmed är en viss del av hijab gemensam för både män och kvinnor. Exempelvis är båda uppmanade till anständighet och att sänka blicken. Detta medan en annan del av hijab där klädseln ingår, skiljer sig för män och kvinnor bl.a. då deras fysisk skiljer sig åt och de är olika till sin skapelse. Detta kan man även utläsa av verserna som handlar om hijab:
قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ
[24:30]SÄG till de troende männen att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet; det leder till större renhet i deras liv. Gud är underrättad om vad de gör.
وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاء بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُوْلِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاء وَلَا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِن زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
[24:31]Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag. Troende! Vänd er till Gud i ånger [över era fel och synder]; kanske skall det gå er väl i händer!
Som man tydligt kan se är den första delen av båda verser samma och uppmanar de troende männen respektive de troende kvinnorna till samma sak. Den andra delen skiljer sig dock åt och ger mer specifika anvisningar som är olika.
Vidare, precis som kvinnor har skyldigheter och ansvar har även män skyldigheter och ansvar. Detta gäller i alla frågor även om dessa skyldigheter och ansvar kan se olika ut för att mannen och kvinnan är skapade för att komplettera varandra och inte konkurrera med varandra.
Islam har en hel samhällssyn samtidigt som den ser till individen och genom sina ramar och regelverk lägger alla pusselbitar på plats för att alla, både samhälle som individ likväl som familj, ska få det bästa möjliga och vara välmående. Därför betonas framförallt att varje person ska först av allt se till sina egna ansvar och därmed göra sin del för att helheten ska fungera.
Precis på samma sätt, när var och en av mannen och kvinnan utför sina plikter och uträttar sina ansvar innebär det att den andra får sina rättigheter försedda utan att behöva be om eller kräva dem.
Självklart förekommer det dock undantag där en del vägrar och t.o.m. överträder gränserna för andras rättigheter och förtrycker andra människor. Då har vi människor en skyldighet att uppmana dem att sluta upp med detta.
InshaAllah är detta svar till hjälp för dig, den som frågade och andra.
Må Gud vägleda och välsigna dig och oss alla till det sanna följet av Sin älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) i handling och ord inshaAllah!
Inkludera oss i dina böner syster
Den Väntades Vänner