Hur ska jag sluta synda?

Hej.
Jag är en troende muslim som gör mitt bästa för att vara en god
muslim. Men mina homosexuella tankar och begäran låter mig göra synder
som jag själv inte vill. Jag anser homosexualitet som haram men jag
kan inte hålla mig bort från sodomi. Jag är beroende av att kolla på
homosexuella videos och onani. Jag försöker sluta men det går inte.
Jag har återvänt till gud flera gånger men jag faller i samma synd och
nu känns det hopplöst att fråga om förlåtelse. Jag är rädd om jag
frågar om förlåtelse men kommer att göra synden igen. Det som får mig
att må ännu dåligare är att jag onanerade med främmande män på nätet.
Efter det visste inte jag om jag änns kommer att kunna bli förlåten.
Jag behöver hjälp! Jag vill verkligen inte ha mitt liv såhär jag vill
vara en ren muslim oxh aldrig falla för såna synder. Snälla hjälp mig.

 

I Guds Namn, den Nåderike den Barmhärtige

Salam och hej kära syskon

All lovprisande och tacksamhet hör till Gud för Hans otaliga välsignelser i synnerhet den oerhörda välsignelsen av vägledning och hoppfullhet till Honom som Han låtit vara som ett ljus att hålla fast vid mitt i mörkret.

Det du berättar är en allvarlig synd men den allvarligare synden är att förlora hoppet om Guds barmhärtighet och förlåtande. Hopplöshet är en av Shaitans främsta trick för att vilseleda de troende permanent genom att få de att tappa hoppet om att Gud kommer att förlåta dem p.g.a. storheten av deras synder. Men oavsett hur stora eller många ens synder är, är Gud större och Hans barmhärtighet omfattar allt. Slå bort den tanken från dig om att inte kunna bli förlåten och se till att resa dig upp igen med hjälp av Gud och kämpa tills du klarar detta!

Det du och vi alla behöver förstå är att människan har en del naturliga behov inom sig däribland den sexuella precis som behovet till mat och vatten. De här behoven är nödvändiga och viktiga var och en på sin plats, och de behöver mötas och tas om hand på rätt sätt för att människan ska må bra och fungera som den ska. Att inte tillgodose behovet alls är i princip lika illa som att inte ha någon gräns för det. Därför är det inom Islam exempelvis förbjudet att leva i celibat samtidigt som det är förbjudet att leva lösaktigt. Allt ska vara med måtta och medelvägen är det som hjälper människan att växa.
Med andra ord, precis som människan svälter utan mat och kan varken fungera eller tänka ordentligt och kan ta sig till vad som helst för att mätta sin mage, blir människan likaså sjuk och förslavad av frosseri och av att äta utan att begränsa sig själv. Och sätter man ingen gräns för sig själv så kommer inte lusten av att vilja äta att lägga sig, utan ju mer du ger den desto mer vill den ha.

Dessa naturliga behov fungerar alla på liknande sätt. Den sexuella lusten begär också hela tiden mer oavsett på vilket sätt och genom vad den ska få sin lust uppfylld. Det är där människans förnuft och viljekraft måste ta över ledningen och styra upp behovet inom dess rätta ramar – avhållsamhet på kort sikt och giftermål i längden.

När du har fortsatt mätta ditt behov på alla sätt du kommit åt, är det inte konstigt att så fort lusten går igång driver den dig tillbaka till samma sätt som tidigare. Det är här som du måste sätta stopp! Det finns inget annat sätt än att stoppa sig själv, göra det med all kraft och göra allt i sin makt för det. Det är ingen annan som kan göra det åt dig utan det är du som måste söka Guds hjälp och stå på dig. Att du har tagit detta steg och skrivit visar hur trött du är på situationen och det i sig är ett mycket gott tecken. Det innebär att du har nått gränsen där du är redo att vända inshaAllah.

Detta är självklart inte lätt och det kommer vara en ständig kamp som pågår hela tiden men du måste ta det steg för steg och inte ge upp.

Några praktiska saker som kan hjälpa dig på vägen och för att hantera det bättre:

1. Låt dig själv inte vara i situationer som brukar leda till synden!
I detta fall är att sitta ensam, vara vaken sent på kvällen, ha dator eller annat som gör synden möjlig till hands och även att börja tänka de tankarna m.m. faktorer som bidrar att du igen hamnar i samma sits och till följs av det hamnar i samma synd. Därför måste du redan från början undvika de här faktorerna och inte låta dig själv hamna i den sitsen VILKET är mycket lättare än att försöka stå emot synden när du redan har allt som behövs för att begå den tillgänglig.

2. Gör allt du måste för att undvika det. Undvik att börja tänka och slå bort tanken så fort den dyker upp. Försök t.o.m. att ändra ställning, gå ifrån och göra annat för att tanken ska försvinna. Undvik att vara själv och stäng inte dörren till ditt rum, undvik platser eller tider eller omständigheter som brukar sluta med att du begår synden o.s.v.

3. Stäng av datorn tidigare på kvällen och sov tidigt MEN se till att ha tröttat ut dig själv mycket under dagen för att kunna somna snabbt bl.a. genom att idrotta. Den energin som man har i kroppen och delvis visar sig i överflödig sexuell lust, behöver spenderas på andra viktiga saker istället.

4. Fyll din tid med meningsfulla aktiviteter som är viktiga och ger dig nytta samtidigt som de för dig närmare Gud. Exempelvis jobba, idrotta, umgås mer med familjen, umgås med goda troende vänner som påminner dig om Gud, engagera dig i ideella arbeten i sociala sammanhang där du hjälper andra människor m.m. Lär dig mer om Ahl al-Bait(A) och tidens Imam(AJ) som inväntar att vi ska bli redo snart inshaAllah och förbered dig för att stå på haqqs (sanningen och rättvisan) sida redan nu genom att avstå från det haram som är din prövning i nuläget och att motstå den kommer att stärka dig inshaAllah.

5. Se till att be i tid och recitera ur den heliga Koranen så mycket du kan dagligen. Det i sig stärker bl.a. din koppling till Gud vilket stärker dig som person och får dig att hamna längre bort från synden och kunna avstå den med mer styrka. Dessutom har det en renande effekt som lättar din själ.

6. Fasta – en sak som är mycket rekommenderad i hadither och hjälper bl.a. med att öka viljekraften generellt och att avstå från synd är att fasta. Be även Gud ständigt om hjälp, speciellt med fastnade tunga, och försök att se Honom närvarande och vakande över dig överallt. Stärk din relation till Guds utvalda och be om deras medling.

Vi är nu i heliga månader som är mycket speciella och brukar ses som en ”ny början” där Gud bjuder in oss till Sin bjudning på månaden Ramadan och dessförinnan förbereder oss för det under månaden Rajab, som vi är i nu, och månaden Sha’ban. Därför är denna tid en av de bästa tider för att återgå till Gud och starta om. Säkerligen är det också av Guds vägledning, Hans kärlek för dig och Hans längtan till att Hans tjänare ska tillbaka till Honom, som du har fått nog nu och tagit det här steget i viljan att återvända till Honom. Tacka Gud för denna stora välsignelse som du är i och återgå Honom med istigfar och tawba (uppriktigt ångerfullhet och ombedjande om Guds förlåtelse) och be om Hans hjälp så hjälper Han dig inshaAllah.

Kom ihåg att det viktigaste inte är att du faller om och om igen utan att du tar dig upp efter varje fall igen och inte förlorar hoppet och tilltron till Gud. Som Gud Själv säger i den heliga Koranen: Gud älskar de som återvänder till Honom i ånger.

Må Gud förlåta oss alla våra synder och vägleda, stärka, hjälpa och välsigna dig och oss alla till att komma närmare Honom med varje steg och varje andetag, i avsikt, handling och ord, i det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) i sann förberedelse och väntan på vår väntade Imams(AJ) efterlängtade och alltmer snara ankomst inshaAllah!

Inkludera oss och alla människor i dina böner

Den Väntades Vänner