Är det tillåtet och kolla på porr och onanera om man vet man slutar senare?

Fråga:
Hej är det tillåtet och kolla på porr och onanera om man vet man slutar senare?

Svar:

I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam och hej

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland möjligheten till tawba!

Att titta på porr är haram och att onanera likaså – så det är minst två haram på en gång samt en massa skadliga effekter och spår som lämnas på kropp och själ vare sig man inser det eller inte.

Det finns ingen garanti att du eller vem som helst som begår en synd, speciellt de synder som relaterar till nafs shahwa (jagets begär), ska kunna sluta utan vidare då det är en slags beroendeframkallande handling vars snabbnådda och lättförlorade kick den lustfyllda nafs (jaget) kommer att begära och beordra samtidigt som Shaitan (Satan) står beredd att locka till. Det finns heller ingen garanti för att du  eller vem som helst ska kunna sluta ”senare” då ingen vet om livet innehåller en ”senare” – med andra ordet kan vem som helsts liv vara över vilken ögonblick som helst medan man skjutit upp saker till ett odefinierad ”senare” som aldrig blev av utan att ha hunnit sluta och utföra tawba (uppriktig ångerfullhet och ombednad om Guds förlåtelse); då är det försent!

Utöver det så är en av syndens egenskaper att ena synden drar efter sig andra synder som om första synden skulle öppna en svårstängd dörr mot större synder. Dessutom, hur svårt det än må kännas att hålla sig från synd från början, är det egentligen svårare att sluta med syndandet när man väl begått det första gången och det blir svårare och svårare ju längre syndandet fortsätter för desto djupare sjunker man. Dessutom är det svårare att hålla sig borta från att falla i synden igen än att hålla sig från att begå den från början så risken för återfall är större efter utfört synd.

Så egentligen handlar det om helt olönsam och skadlig handling med en omättlig lust, beroendeframkallande och flyktig illussion av tillfredställelse, samvetskval och själslig illamående – och en ond cirkel, svår att bryta, är sluten! Med andra ord är det här en sådan svart-på-vitt fråga som endast uppriktig tawba, en stark vilja och stort tålamod som genom Guds hjälp, nåd och välsignelse råder bot på inshaAllah!

Dessutom så finns det av Gud inte enbart tillåtna utan t.o.m. högst rekommenderade sätt att få dessa helt naturliga behov tillgodosedda inom sina ramar genom giftermål som gynnar både det gifta paret och vars nyttor sträcker sig vidare till familj och samhälle – så varför inte ta den tillåtna vägen istället?

Gud säger i den heliga Koranen:

إِنَّمَا التَّوْبَةُ عَلَى اللّهِ لِلَّذِينَ يَعْمَلُونَ السُّوَءَ بِجَهَالَةٍ ثُمَّ يَتُوبُونَ مِن قَرِيبٍ فَأُوْلَئِكَ يَتُوبُ اللّهُ عَلَيْهِمْ وَكَانَ اللّهُ عَلِيماً حَكِيماً

وَلَيْسَتِ التَّوْبَةُ لِلَّذِينَ يَعْمَلُونَ السَّيِّئَاتِ حَتَّى إِذَا حَضَرَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ إِنِّي تُبْتُ الآنَ وَلاَ الَّذِينَ يَمُوتُونَ وَهُمْ كُفَّارٌ أُوْلَئِكَ أَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا

”Men vägen tillbaka till Gud genom ånger är öppen enbart för dem som av oförstånd begår en dålig handling och sedan ångrar [den], innan deras tid är ute. Gud vänder Sig till dem och innesluter dem på nytt i Sin nåd; Gud är allvetande, vis. * Ångerns väg är inte öppen för den som [ständigt] begår dåliga handlingar och först då döden når honom säger: ”Nu känner jag ånger”, och inte heller för dem som dör som förnekare av sanningen; för dem har Vi ett plågsamt straff i beredskap.” (Den heliga Koranen 4:17-18)

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

”SÄG [Muhammad] till Mina tjänare: ’Om ni har gjort orätt mot er själva genom att överträda [Mina bud], misströsta då inte om Guds nåd. Gud förlåter alla synder; Han är Den som ständigt förlåter, Den som ständigt visar barmhärtighet!'” (Den heliga Koranen 39:53)

وَلْيَسْتَعْفِفِ الَّذِينَ لَا يَجِدُونَ نِكَاحًا حَتَّى يُغْنِيَهُمْ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ

”Och låt dem som inte har möjlighet att ingå äktenskap leva i avhållsamhet till dess Gud i Sin nåd drar försorg om dem.” (Den heliga Koranen 24:33)

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا –  وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

”Gud visar var och en som fruktar Honom en utväg ur [alla svårigheter] * och sörjer för honom på ett sätt som han inte kan förutse; och den som litar till Gud behöver inget annat [stöd]. Gud når alltid Sitt syfte [och] Gud har fastställt ett mått för allt.” (Den heliga Koranen 65:2-3)

Vi är människor och alla har vi begått snesteg och misstag men Guds barmhärtighet omfattar allt och i Sin nåd har Han låtit tawbas port att förbli öppen för oss under livets gång men det gäller att ta vara på chansen med en gång för närsomhelst kan det vara försent! InshaAllah är detta svar till hjälp med Guds hjälp inshaAllah!

Må Gud skänka oss möjligheten till uppriktig tawba och hjälpa och välsigna oss till tillvaratagande av möjligheten innan det är försent och må Han förlåta oss alla våra synder och vägleda och välsigna oss till att utföra goda handlingar i Hans väg och vara till Hans belåtenhet inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner

Den Väntades Vänner