Har Allah förlåtit mig?

Fråga:

Hej jag har inte varit den bästa killen på den jorden har gjort många grejer som är dåliga har snott har bråkat har knarkat har gått på disko har spelat om pengar har haft flickvänner osv en dag så fick jag sikkos mådde så dåligt kunde se saker som bara jag såg och hörde fel så jag började be slutade med allt men allt efter ett år mådde jag så bra hade bet i ett år började träna fick mycket bra kropp började le skaffa körkort skaffa fin bil det kändes som om allah har förlåtit mig mådde så bra började träffa min vänner igen och min familj mådde också bra, nu mår jag bra elhamdullah, jag önskar att allah förlåter mig för mina synder

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges NamnSalam och hej kära syskonAll tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland den ovärderliga gåvan av vägledning!

Må denna barmhärtighetens och förlåtelsens månad, den heliga månaden Ramadan, vara mubarak för dig broder, din familj och oss alla inshaAllah!

Det är mycket som du har varit med om och alhamdulillah, all tacksamhet och lovprisande hör till Gud, om än genom svåra omständigheter, väcktes du ur villfarelsens sömn i rättan tid för att ta tag i och ändra riktning på dit liv som kunde ha slutat mycket illa men som genom Guds nåd och barm omvändes och det är vi mycket glada för broder – ta vara på denna ovärderliga gåva.

Gud älskar Sina tjänare och Han vill oss endast väl men det är vi som genom våra val ställer till det för oss själva. Trots detta har Gud i Sin barmhärtighet lämnat dörren av tawba (upprikt ånger och be om förlåtelse av Gud) öppen för oss. Gud säger i den heliga Koranen:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

”SÄG [Muhammad] till Mina tjänare: ’Om ni har gjort orätt mot er själva genom att överträda [Mina bud], misströsta då inte om Guds nåd. Gud förlåter alla synder; Han är Den som ständigt förlåter, Den som ständigt visar barmhärtighet!'” (Den heliga Koranen 39:53)

Alltså är Gud förlåtande och man ska alltid ha hopp om Guds förlåtelse men med villkoret av sann tawba som innebär att man är uppriktigt ångerfull och ångrar de synder och misstag som man begått och söker Guds förlåtelse samtidigt som man försöker botgöra för sina synder. Den första typen av botgörelse som medföljer och är ett villkor för sann tawba är att man aldrig begår synden igen. Vidare gäller för exempelvis missade obligatoriska handlingar som bön, fasta m.m. att ta igen dem och utföra dem med avsikten qadha (ta igen för missad obligatorisk handling). Gällande andra människors rättigheter om man eventuellt skadat andra så behöver man försöka återgälda och få personen i fråga att förlåta en. Alltså gäller det som sagt att utföra sann tawba och be Gud om förlåtelse genom Hans barmhärtighet och via Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) – må Gud förlåta oss alla våra synder inshaAllah!

Må Gud i alla lägen och vid alla tider inte lämna oss åt oss själva och ständigt vägleda oss och välsigna oss till det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) och påskynda vår väntade Imams(AJ) efterlängtade återkomst och låta oss vara bland hans följe och vänner inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner syskon i synnerhet under denna heliga månads välsignade dagar och nätter
Den Väntades Vänner