Islam accepterar inte tvång i tro på religionen…

Fråga:
Var och hälsade på en vän i en annan stad och väntade på honom när det kom fram ett par personer som ville prata med mig om islam, vi stod och pratade och dom berättade om religonen och tron för mig, jag som inte har någon riktig tro på gud,stod mest bara och lyssnade men dom bad mig tillslut att be en bön med dom på både svenska och arabiska och det gjorde jag dom sa att det var denna bönen man bad om man var troende, jag blev rädd för det var många som stod runt mig, jag är inte van vid mycket folk för jag bor inte i en stor stad och kände mig tvingad att säga det, det slutade med att alla kramade mig och kallade mig för bror, det var inte meningen att säga det och jag ville inte göra det för jag tror inte på gud men när dom frågade mig om jag trodde på gud så sa jag ja för jag ville inte börja bråka om frågan om gud finns eller itne, men jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv som jag är nu, snälla svara på detta medlande så fort ni kan.

Svar:
I Guds den Nåderikes den barmhärtiges Namn

Salam och hej kära syskon

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland möjligheten till kunskapssökande.

Profetens(S) ställföreträdare Imam Ali(A) har sagt: ”människor är av två slag; antingen din broder i tron eller din like i skapelsen” (Nahjul Balagha brev 53)

Så om du inte är en broder i tron så är du vår like i skapelsen och med det en respekterad medmänniska.

Hursomhelst, ärligt talat så låter det du berättar inte likt något vi hört tidigare. Muslimer brukar överlag vara skyggare än så och närmar sig inte andra på det sättet. Det du berättar låter välsigt likt sättet Jehovas Vittnen brukar företa. Men du nämnde inget om din vän var muslim eller vad din vän gjorde medan du själv upplevde vad du upplevde?!

I vilket fall, behöver du inte vara rädd för något alls och du ska absolut inte heller känna dig tvungen att bekänna något du inte fått övertygelse om. Islam accepterar inte tvång i tro på religionen. Gud säger:

لاَ إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ قَد تَّبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ 

”TVÅNG skall inte förekomma i trosfrågor. Vad som är rätt handlande är nu klart skilt från fel och synd…” (Den heliga Koranen 2:256)

Med andra ord är människan ålagd att söka sanningen och nå övertygelse och sedan bekänna den. Gör människan sitt bästa och ändå uppriktigt inte når hjärtligt övertygelse så har hon gjort sitt. Självfallet så gäller det att människan inte förnekar sanningen efter att ha funnit det, bara för att det inte faller henne i smaken eller på grund av andra svepskäl.

Således gäller inom Islam att man ska nå övertygelse och det genom att ständigt söka efter sanningen, skaffa sig kunskap, fråga och diskutera tills man nått övertygelse. Och många av de som blir troende muslimer senare i livet eller konverterar, blir det utav en övertygelse de kommit att nå och som börjat med en reflektion och fortsatt i ett långt sökande och frågande och diskuterande tills de verkligen nått övertygelse och sedan bekänt Islam.

Vi vet inte riktigt vad det är du känner denna rädsla för, men som sagt så behöver du inte vara rädd för något, vare sig det är den bönen du tänker på eller att deras antagnde om din acceptans eller något annat för att som sagt så är hjärtlig en förutsättning för tro.

Däremot så rekommenderar vi dig att ändå ta vara på detta tillfälle som uppstått i ditt liv och söka efter mer kunskap i fråga om befintligheten av en Allsmäktig Skapare. På denna sida kan artiklarna under den sektionen vara av intresse: http://www.islamportalen.se/
Du är inte tvingad utan bara uppmanad till att läsa och öka dina kunskaper; om inte annat så har du bara skaffat dig en del ny kunskap kring en världsreligion.
Om du sedan känner att du har fler frågor eller vill gärna diskutera saker med andra däribland konvertiter så kan du ta dig till forumet på www.noorislam.net
Du kan även ställa frågor till oss om det känns bekvämare – ha i åtanke bara att det kan dröja lite med svaren.

Vi hoppas att detta rätt snabba svar lugnar dig inshaAllah (om Gud så vill).

Må vi alla ständigt söka sanningen och känna igen den var än vi finner den och följa den oavsett omständigheter och prövningar inshaAllah!

Den Väntades Vänner