Varför är det haram med ”Zina”?

Fråga:
varför är det haram med ”Zina”?vad ska man göra om man vill få bort synderna?

 

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam kära syskon

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland Hans religions påbud och föreskrifter som är till för människans bästa och för hennes frälsning!

Egentligen är allt som angetts som haram (förbjuden) inom religionen, på något sätt farligt och medför skada för människans kropp och/eller psyke, själ, samhälle m.m. och hindrar hennes vandring mot fullkomlighet som hon är ämnad för och egentligen är målet med livet!

Så Zena (utomäktenskapligt samlag) är haram (förbjuden) bl.a. för att det först och främst medför skador både på individnivå likväl som familjenivå som i större omfattning på samhällsnivå; bl.a.:

– ökad lustsinnighet och övertaget av de djuriska omättliga begären av människans nafs (jaget) vilket leder henne på jakt efter en hägring i mättandet av sina omättliga drifter och på så vis stjäls hennes uppmärksamhet medan hennes energi och förmågor hindras från att utvecklas mot fullkomlighet

– minskad tillit, ro och hängivenhet inom familjens ramar vilket ofta leder till splittrade familjer där barnets far är okänd eller att föräldrar kommer och går och byts ut hela tiden

– skadliga effekter på nästa generations barn p.g.a. ostabil tillvaro och svaga familjeband vilket leder till att barn växer med splittrade och osäkra personligheter och blir svaga individer som utgör svaga samhällsmedlemmar och med det ett svagt samhälle

– ökad risk för sjukdomar – kroppsliga i form av överförbara sjukdomar samt psykiska utav ständig otrygg tillvaro och instabilitet

– tillökningen av diverse omoraliska beteenden, uppföranden och handlingar

– sexbrott, pornografi, våldtäck m.m.

Dessa är bara några få av de skadliga effekter som denna synd sätter på individer och samhället och dessa kan lätt skådas runtomkring oss inom i synnerhet västerländska samhällen där denna typ av lösaktighet blivit alltmer vanligt under senare sekel.

För att ”få bort synden” gäller det att utföra en uppriktig tawba (uppriktig ångersamhet och ombednad om förlåtelse till Gud) med villkoret att hålla sig borta från synden och försöka att aldrig begå den igen. Gud säger:

وَالَّذِينَ إِذَا فَعَلُواْ فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُواْ أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُواْ اللّهَ فَاسْتَغْفَرُواْ لِذُنُوبِهِمْ وَمَن يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ اللّهُ وَلَمْ يُصِرُّواْ عَلَى مَا فَعَلُواْ وَهُمْ يَعْلَمُونَ

”de som, om de begår en skamlös handling eller [på annat sätt] tillfogat sig själva orätt, minns Gud och ber Honom om förlåtelse för sina synder – vem kan förlåta synderna utom Gud? – och som inte fortsätter att begå sådana handlingar mot bättre vetande.” (Den heliga Koranen 3:135)

Villkoret för tawba är som sagt uppriktighet som dels gäller i att mena sitt ånger från hjärtat och dels att det framgår genom ens handlingar då man gör sitt yttersta för att inte åter begå synden!

Detta är en helhetssvar på frågan, som kan sägas mycket mer om, som inshaAllah kan vara utav hjälp!

Shahid Mutahharis(RA) bok ”Sexual Ethics in Islam and the Western World” är en väldigt bra bok kring samma fråga där författaren framlägger och diskuterar på ett enkelt sätt utifrån logiska resonemang och argument. Boken rekommenderas för alla som är intresserade av att veta mer kring frågan och finns på engelska på följande länk: http://www.al-islam.org/sexualethics/ och finns förstås även på persiska!

Må Gud vägleda och välsigna dig och oss till uppriktig tawba för våra synder och må Han förlåta oss våra synder och stärka oss till att ta våra steg i Hans väg och för Hans belåtenhet genom det sanna följet den heliga Koranens föreskrifter och av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syskon
Den Väntades Vänner