En sunnimuslim sa till mig att shia-lärda tillåter rökning under fastan…

Fråga:
Salam alekum

Det är så att en sunnimuslim sa till mig att shia-lärda tillåter rökning under fastan och att dom inte ser det som haram eller något som bryter fastan.Jag gick in på islamopedia.se och försökte besvara den här mannen mha den sidan och att tjckt damm inte får sväljas och dit hör oftast rökning.

Såhär säger mannen:

”Jag är bekant med den shitiska läran. De flesta av dess lärda utfärdat fatwor som tillåter shia att röka och en del har även tillåtit hasch. ”

Stämmer detta undrar jag nu?Mannen pratar utifrån irans synvinkel just då.

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn
Wa alaykum as-salam wa rahmatollah wa barakatoh

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud som välsignat oss med månaden Ramadan som vi önskar vara mubarak för dig och oss alla inshaAllah!

För det första vill vi tacka dig för att du vänt dig till oss vilket är väldigt bra gjort av dig att försöka ta reda på fakta om shia av shia och inga andra. Tyvärr så finns det många som medvetet eller utav ignorans propagerar mot shia genom vilseledande tolkningar och felaktiga påståenden. Att tolka efter eget tycke är något som Gud i den heliga Koranen har fördömt som en ond handling och likaså att tolka diverse fatwa eller besvarade frågor från maraji’ och rättslärda, då tolkningen är falsk och kan leda till vilseledning eller skapa tvivel hos andra – personer som gör detta medvetet kommer Gud ställa inför svars och bestraffa för att de medvetet döljer sanningen och om de gjort detta utav ignorans så kommer ställa de till svars och fråga varför de talade om något de inte visste?!

Nu till själva frågan; rökning bryter fastan mycket riktigt som du säger enligt samma princip som alldeles för stark parfym eller damm, som du också nämnt, bryter fastan så detta är inget att tala om. En del av maraji’ (rättslärda som man efterföljer) har gått så långt att de t.o.m. sagt att BÖRJA röka för en person som inte rökt tidigare är haram för att på så vis hindra unga att börja detta felaktiga ovana; så hur kan någon vettig människa som har kunskap och talar sanning påstå att droger inte vore haram???

Gällande hasch så är all form av droger som är beroendeframkallande, inklusive hasch, haram! Sedan finns det en relaterat fiqh-fråga som många använder för att vilseleda shia och det är gällande nijasat – att något är najis (religiöst oren) alltså. Alkohol t.ex. är haram och dessutom najis, vilket innebär att om man råkar få alkohol på sina kläder så måste kläderna tvättas med rent vatten för att de ska bli tahir (religiöst ren) igen och man får inte be med de kläderna innan de blir tahir. Däremot är hasch lika haram men den är inte najis för att den inte är flytande utan har en fast form. Den enda skillnaden ligger alltså i nijasat men båda är utan tvekan haram enligt alla maraji’!

Tyvärr så använder sig ignoranta eller illasinnade människor av sådana frågor för att misstolka och vilseleda andra. Men som sagt så har du gjort väldigt bra i att vända dig till oss eller andra säkra källor – exempelvis maraji’s hemsidor – för att ta reda på det riktiga svaret för att kunna svara och även sträka dig egen tro inshaAllah!

Du kan prova med att förklara det vi har förklarat för personen; skulle personen acceptera så har han tidigare talat utav ignorans och skulle han inte göra det så innebär det att han med meningen vill misstolka och då vet du det – för han har säkerligen inga riktiga bevis för sitt påstående och givetvis så räknas inte två lösryckta ord av en mening som bevis då de är lösryckta och okompletta!

Må Gud vägleda oss alla, stärka vår tro och hjälpa och välsigna oss att följa sanningens väg och nå Hans belåtenhet inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner

Den Väntades Vänner