Hur ser shia muslimer på abort jämnfört med Sunni muslimer?

Fråga:
Hej. hur ser shia muslimer på abort jämnfört med Sunni muslimer? TACK

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam och hej kära syskon
All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland välsignelsen av intellekt.

Abort – att döda ett foster – är haram (förbjudet) och i.o.m. att det handlar om ett liv eller blivande människa så tillkommer diyye (blodspeng) för berövandet av ett liv om det skulle ske.

Det kan dock förekomma vissa specifika omständigheter, som exempelvis då graviditeten eller barnafödandet utgör en verklig livsfara för modern, under vilka Shari’a (Islamiska lagen) tillåter abort varpå diyye tillkommer.

Summan av diyye (blodspeng) är olika bl.a. beroende på vilket stadium fostret befinner sig i.
Gud beskriver fosterstadierna utförligt i den heliga Koranen bl.a. genom följande vers:

ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًا ثُمَّ أَنشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَ فَتَبَارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخَالِقِينَ

”Därefter skapar Vi av droppen en grodd som sätter sig fast och av grodden en klump och i klumpen skapar Vi ben och dessa ben klär Vi med kött; därefter låter Vi henne stiga fram som en ny skapelse. Välsignad vare Gud, den bäste Formgivaren!” (Den heliga Koranen 23:14)

Det bör nämnas att de Koraniska termerna som Gud angett i versen är mycket precisa i sin beskrivning, vilket modern vetenskap också bejakar, och överföringen i översättning till annat språk inte är fullkomlig. Dessa stadier delas i före och efter inblåsandet av rooh (själ) och för varje ett av dessa stadier som nämns i versen förekommer en specifik diyye hos shia som sagt.

Våra sunni syskon utgår främst från uppdelningen i de två stadierna – före och efter inblåsandet av rooh (själ) – för vilka det förekommer olika angivelser om vad som gäller bl.a. tre olika åsikter för stadiet före inblåsandet av rooh. För närmare detaljer är det bäst att vända sig till respektive sunni rättskola.

Detta väldigt allmänt om ämnet som inshaAllah (om Gud så vill) kan vara utav hjälp på vägen åtminstone. För övrigt är det en stor fråga med många förgreningar och därav kan det skilja sig från fall till fall beroende på varje enskild falls omgivande omständigheter och specifikationer.

Må Gud vägleda och välsigna oss alla till att reflektera, se, känna igen och följa sanningen oavsett läge och omständigheter inshaAllah!

Den Väntades Vänner