Hej, jag undrar om man måste be när man fastar?

Fråga:
Hej, jag undrar om man måste be när man fastar. För jag kan inte be men fastar ändå räknas fastan?

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam och hej kära syskon

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud för Hans otaliga välsignelser däribland Hans oerhörda barmhärtighet!

Salat (bönen) har en väldigt central roll och är på ett sätt den främsta bland de wajib (obligatoriska) dyrkanshandlingarna som vi är förpliktigade till. Sawm (fastan) är en annan wajib dyrkanshandling som Gud ålagt oss. Således har var och en sin egen plats och båda ska utföras. Vi har hadither som anger att bönen är så pass essentiell att alla andra dyrkanshandlingar accepteras i dess ljus och om inte bönen accepteras så accepteras inte andra handlingar. Med det sagt innebär det inte att bara för att man inte ber eller snarare, inte lärt sig eller börjat be än, så ska man inte heller utföra de andra dyrkanshandlingarna som man är ålagd att förrätta, för att som sagt, så har varje dyrkanshandling sin egen plats och måste utföras på sin plats oavsett. Det är ett av Shaitans (Satan/djävulen) trick att vifta med sådana sammankopplingar för att försöka hindra människan och få henne att inte bara inte börja med den ena handlingen utan även sluta med den andra som hon redan utför.

Att du faktiskt fastar och ställt denna fråga visar också din kärlek till Gud och din vilja att vara Honom till lagts, så självfallet ska du fortsätta fasta; samtidigt har du välsignats av Gud till att inträda den heliga månaden Ramadan och kunna fasta den och det betyder att Gud kallar på dig och välsignat och skänkt dig en gyllene möjlighet att stärka din relation till Honom, så ta vara på den här chansen och börja be och låt inte Shaitan försvaga din vilja eller komma mellan dig och Gud!

Om du inte vet hur man gör så förklaras detta steg för steg här: http://duaa.se/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=63
Säkerligen finns det de som också kan hjälpa dig på vägen och du är välkommen att återkomma till oss också.
Gud längtar efter Sina tjänare och älskar dem mer än en mor älskar sitt barn och Han vill att vi utvecklas och når vår fulla potential, och Han har utav Sin oerhörda barmhärtighet låtit dörren av tawba (uppriktig ångerfullhet och ombedjande om Guds förlåtelse) vara öppen och lovat att förlåta. Gud säger:

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

”SÄG [Mohammad] till Mina tjänare: ’Om ni har gjort orätt mot er själva genom att överträda [Mina bud], misströsta då inte om Guds nåd. Gud förlåter alla synder; Han är Den som ständigt förlåter, Den som ständigt visar barmhärtighet!'” (den heliga Koranen 39:53)

Allt som krävs är en uppriktig hjärtlig tawba och en beslutsam vilja att vara så som Gud behagar – säkerligen tar Gud emot Sina uppriktiga tjänare som söker Hans närhet; tveka inte!

Må Gud förlåta oss alla våra synder och vägleda, stärka,hjälpa och välsigna dig och oss alla att eliminera våra brister och vara så som Han älskar i det sanna följet av Hans älskade Profet(S) och Ahl al-Bait(A) i uppriktigt effektiv väntan på vår väntade Imams(AJ) efterlängtade och alltmer snara återkomst inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syskon i synnerhet under månaden Ramadan
Den Väntades Vänner