Om man har en nithir och har inte egna pengar till att uppfylla…

Fråga:
om man har en nithir(när man säger att om detta händer gör jag det , betalar någon slant eller nåt annat.) och har inte egna penagar till att uppfylla det man hadde sagt att man skulle göra, måste man då endå göra det för någons annans pengar, eller ska man tänka på att fråga de personer inan man inthir.

Svar:
I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

Salam kära syskon

All tacksamhet och lovprisande hör till Gud som hör Sina tjänares böner och besvarar!

För det första och som princip så behöver inte nathr (utförande av viss handling om viss sak som man ber Gud om sker) gälla att skänka pengar eller att utföra något som kräver och involverar spenderade av pengar utan nathr kan lika gärna vara att man lovar att utföra en viss handling som exempelvis att fasta eller utföra salawat etc. om det man bett för att hända sker.

För det andra så gäller det vid nathr att man utfört det enligt en vis sigha (speciell form av uttalande) vilket är:

”…إن حصل … فلله عليّ أن أفعل ”” (lillah ’alay…) ”Om … händer så vid Gud är det mitt åtagande att göra …”!

Om just den arabiska formen måste uttalas på arabiska eller om det går bra att säga samma sak med samma betydelse fast på ett annat språk, beror på ens marji’ (rättslärd som man följer) så det måste man kolla upp min sin marji’ om. Samma sak gäller huruvida man måste återgälda det man lovat om man inte har sagt just dessa ord när man gjorde nathr; så även för det rekommenderar vi att du vänder dig till din egen marji’.

Hursomhelst så är det rekommenderat att utföra sin nathr så fort det man bett om har hänt då nathr blir som en skuld som man bär på och som måste återgäldas. Däremot så har nathr inte någon tidsbestämdhet om inte personen som gjort nathr anger det i sin nathr. Alltså om personen exempelvis säger att ”om det och det händer så gör jag det och det inom x antal dagar/nästa månaden Muharram/…” så gäller det att utföra nathren just inom de x antal dagarna/nästa månaden Muharram/den tid som personen angett och bestämt själv i sin nathr. Men detta gäller endast då man som sagt har själv bestämt en viss tid att utföra sin nathr på men om man inte har bestämt en speciell tid utan bara exempelvis sagt ”om det och det händer så gör jag det och det” så behöver detta inte göras inom en viss fast tidsram utan man kan göra det närsomhelst som man har möjlighet. Som sagt så ska man försöka göra det så fort som möjligt men om man inte har möjlighet så kan man vänta lite tills man får möjligheten! Huruvida man får låna pengar för att utföra sin nathr eller hellre vänta med att utföra den tills man kan göra det av egna pengar som inte är lånade, är också en fråga som måste ställas direkt till ens egen marji’ för det kan hända att åsikterna skiljer sig åt i frågan.

Vi hoppas att svaren tyddliggör frågan lite mer men vi ber dig att inte gå efter dessa svar som regel utan eftersom åsikterna i frågan kan gå isär hos olika maraji’ (rättslärda som man följer) så rekommenderar vi att du vänder dig direkt till din marji’ för säkrare svar inshaAllah!

Må Gud vägleda, stärka och välsigna dig och oss alla till att vara Honom till lags och komma Honom närmare inshaAllah!

Inkludera oss i dina böner kära syskon

Den Väntades Vänner